Манолова: Референдум за промените в Конституцията, а не да я пише Борисов. И да подава оставка веднага

OFFNews 15 август 2020 в 12:46 3845 0

Депутатите на Борисов да предложат референдум за промените в Конституцията, вместо да я пише той. И да подава оставка веднага. Освен депутатите на ГЕРБ, референдум са овластени да предложат президентът и Министерският съвет, а референдумът да се направи заедно с предсрочните избори. Борисов, вместо да използва за параван гражданите, да организира неговите народни представители да предложат референдум с предложените от него промени в Конституцията. Да направят предложение за свикване на референдум още в понеделник. Призовавам президентът да направи същото – да предложи провеждане на референдум с предложените промени в Конституцията. Това може да направи и Министерския съвет. Призовавам тези три овластени по закон органа да предложат референдум за исканите промени в Конституцията.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова. Тя предложи това като алтернатива на изявлението на Борисов, че той ще прави промени в Конституцията.

От изказванията на премиера и на президента видяхме голяма загриженост за постовете и интереси на партии, но не видяхме загриженост за интереса на гражданите. От „Изправи се.БГ" предлагаме решение, с което гражданите да бъдат овластени те да се произнесат по промените в Конституцията, допълни Манолова.

Тя предлага референдум с всички въпроси, предложени от премиера Борисов, без въпросите, касаещи компетенциите на Велико народно събрание.

Гражданите да кажат „да" или „не" на всяка една от предложените промени в Конституцията. Трябва да се попитат гражданите и друго – дали да могат граждански комитети и граждански организации да предлагат граждански листи за народни представители и да ги регистрират. Така младите хора, които са 37 дни на протеста, ще могат да издигнат свои кандидати, да влязат в парламента, да участват в писането на законите и да изгонят мутрите и мафията, каза Манолова.

Тя подчерта референдумът да се проведе заедно с предсрочни парламентарни избори, защото оставката на премиера е първото искане на гражданите.

Другата задължителна стъпка е въвеждането на машинното гласуване. За да са честни изборите и референдумът, трябва да се проведат с машини. Така че, ЦИК още в понеделник, да пусне процедурата за доставка на машини за предстоящия парламентарен вот и референдум. И трето – Борисов незабавно да подаде оставка. Хората искат незабавни избори и ако Борисов наистина иска да чуе гласа на хората и да се съобрази с волята на народа, да подаде оставка, категорична бе Манолова.

Редно е всяка политическа партия нагледно и на практика да покаже интересува ли се от мнението на народа, иска ли да чуе гласа на хората за промените в Конституцията или ще ги наложи въпреки волята на хората. Всяка партия да заяви „за" или „против" провеждането на референдум за предложените промени в Конституцията. Всеки от политическите мъже да заяви подкрепя ли провеждането на референдум. А дотогава в следната последователност – насрочване на референдум, оставка на Борисов и предсрочни избори. Да изгоним мафията от държавата и да не й позволим тя да напише новата българска Конституция, каза още Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови