Манолова поиска Радев да наложи вето на промените за стаите за гости

Стая чрез Airbnb след 51% съгласни комшии, няма как да стане, смятат от Изправи се.БГ

OFFNews Последна промяна на 14 декември 2019 в 19:17 5831 5

Президентът да наложи вето на приетата възможност за забрана на интернет сайтове заради публикуване на нерегистрирани стаи за гости.

Народните представители да гласуват „против" въвеждането на допълнителен патентен данък за стаите за гости, вкл. и отдавани през платформи като AirBnB, Booking, Facebook, Instagram и др.

Това настояват Мая Манолова и експертите от гражданската платформа „Изправи се.БГ" по повод предстоящото през седмицата гласуване в Народното събрание. Позицията е формирана след срещи с предприемачи, занимаващи се с отдаването на стаи за гости, по повод въвеждането на регистрационен режим и патентен данък. 

Законодателната офанзива от последните дни срещу собствениците на стаи за гости показва координиран опит на държавата за саморазправа с конкурентите на големите хотелски вериги, както и недопустима намеса в правилата на свободната конкуренция и пазар от страна на депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти, които са вносители на поправките, смятат от "Изправи се.БГ". 

Преди броени дни Народното събрание прие набързо поправките в Закона за държавния бюджет и Закона за туризма, позволяващи забрана на сайтове като Airbnb, Booking и дори Facebook и Instagram, ако на техните платформи се предлагат нерегистрирани в общината стаи под наем. С тези поправки за предприемачите от този бранш се въведе регистрационен режим, но и ще се създаде нормативен хаос, тъй като измененията не се правят в закона, както изисква Законът за ограничаване на административното регуларане и административния контрол върху стопанската дейност, а в наредба.

Допълнително затрудняващо условие е, че когато хората отиват да регистрират стаите си за гости, трябва да предоставят писмено съгласие на поне 51% от собствениците в етажната собственост – задача, която практически е неосъществима., обясняват Манолова и екипът й. 

От друга страна гласуваното от депутатите създава и съдебен хаос, защото делата за нерегистрираните, но рекламирани в интернет-платформите обекти, ще се насочват единствено и само към Софийския районен съд, което пък противоречи на други нормативни уредби, твърдят те.

Като произвол върху малките предприемачи определяме и фактът, че планираният патентен данък е еднакво голям и за една стая, и за отдаването под наем на до 20 стаи – между 25 и 250 лева в зависимост от местоположението на обектите. Затова от „Изправи се.БГ" настояват: Президентът да наложи вето на приетата възможност за забрана на интернет сайтове заради публикуване на нерегистрирани стаи за гости; Парламентът да не приема внесените текстове за задължително въвеждане на нов патентен данък върху малките обекти за настаняване с до 20 стаи; Народните представители да обсъдят с представители на собствениците, отдаващи стаи под наем, законовата уредба, така че тя да не пречи на бизнеса и свободната конкуренция и да не поставя в дискриминационни условия малките предприемачи. 

От „Изправи се.БГ" обявихме първата си кампания „Малките пред големите" именно по повод на такива случаи, при които, чрез административен и законодателен произвол, се пречи на малкия бизнес и обикновените хора да се развиват свободно, като държавата осигурява служебна победа за големите играчи, пишат още от гражданската платформа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4586

5

stanimir_13

15.12 2019 в 07:53

Независимо откъде идват разумните идеи, те трябва да се подкрепят. И обратно. Докато у нас продължава думата частник да е мръсна дума и докато държавата продължава да товари себе си и нас с идиотски регулации няма да започнем да настигаме цивилизованите държави.

9873

4

emanuilis

14.12 2019 в 23:46

„Долният", опитай се ти да подписваш такива договори и пак ще си говорим.
Лично аз отдавам стаи за гости и ВЕЧЕ съм регистриран по съответния ред. Процедурата не е трудна и дава необходимата сигурност.
Иначе, може да кандидатстваш за съветник-популист към Инициативния комЕтет на #МаяМа. Освен ако вече не си...

1806

3

ghghaa

14.12 2019 в 22:28

Ало горния, какво общо има "сива икономика" с Административни простотии, които Боеко и слугите му се опитват да въвеждат а?
А и чисто законово, няма как да се забрани свободно отдаване под наем на личен апартамент, ако ще за 1 ден, така че просто всеки наемател ще подписва кратък договор и кор за любимия ти Боеко. А наредбата - напълно глупава.

9873

2

emanuilis

14.12 2019 в 21:36

Т.е. госпожата изразява явна подкрепа на сивата част от икономиката. Не е популизъм това, друго е. #МаяМа, помним.

5596

1

NikiDanev

14.12 2019 в 20:38

Тия дни Офф са като рупора Дума. Никой друг журналист не обръща такова внимание на Майчето Манолова като Офф и Дума. Първа статия вчера - Майчето. Първа статия днес - Майето. Ти да видиш! Иначе се обяснявахте, че не сте подкрепяли Манолова. Не, че някой ви вярваше...