Манолова: Да си получат заслуженото - пълна ревизия на властта

OFFNews 24 септември 2020 в 16:45 2554 0

Необходима е ревизия на властта с публично обявени резултати и подкрепа за бизнеса, за да се възстанови икономиката и да се повишат доходите. Трябва да се започне с ревизия на цялото управление, на всички нива - самия премиер, министрите и министерствата, държавните дружества, големите обществени поръчки, включително тези за саниране, приватизационни сделки на прехода. Ревизия, спиране на кражбите, електронно управление и така до ниво общини. Нужна е мощна подкрепа на бизнеса, подкрепа на семейните стопанства за нормални доходи в населените места.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова пред медиите в Плевен.

Подкрепата за бизнеса ще помогне за запазване на работните места. Между 10 и 13 млрд. евро отпуска Еврокомисията за справяне с последиците от кризата. Ако се използват правилно, ще има нови работни места. Но се създават кухи фирми специално за усвояване на евросредствата. Парите ще отидат в спалните и чекмеджетата на властта. Фирмите, които трябваше да получат между 30 и 150 хил. лв. все още не са получили пари. Подкрепата за микропредприятия също все още не е изплатена, допълни Манолова.

Тя подчерта, че в края на всяка година се разпределят около 2 млрд. лв. излишък, еднолично от премиера Борисов, които са достатъчни за преизчисляването на пенсиите. Пенсиите не са преизчислявани откакто сме влезли в Европейския съюз и през цялото това време премиер е бил Борисов. 50 лв. добавка на месец за пенсионерите, преди изборите, не е решение, каза Манолова.

Всеки да си получи заслуженото, след като станат ясни резултатите от ревизията, категорична бе тя.

Приоритет на „Изправи се.БГ" е спирането на корупцията, която изяжда домакинствата и държавата. Вторият приоритет са доходите – не трябва да има работещ българин с доход под 1000 лв. Европейското развитие на България е личният провал на Борисов като премиер и това се вижда в корупцията, доходите, подкрепата за фирмите. След 13 години в Европейския съюз и 11 години Борисов на власт българите сме най-бедните, най-болните, най-ограбваните от монополите, най-корумпираните, подчерта председателят на Гражданската платформа.

Преди това Манолова и екипът й бяха в Червен бряг по покана на собственици на апартаменти в некачествено санирани блокове.

Блок 12 в Червен бряг е известен с това, че живущите в него бедстват трета година заради некачествено саниране. Похарчени са 625 хил. лв., а в жилищата на хората има мухъл, прозорците не се отварят, покривът тече и има дупки, обясни Манолова.

Тя допълни, че за санирането на блока са правени нагласени обществени поръчки, върху които не е осъществяван контрол.

Необходимо е да се потърси отговорност за изтичането на публични средства. Обещавана е проверка по случая, но никой не е предприел действия по нея в продължение на месеци и все още не е проверено. Консорциумът, който е санирал блока, е определен да изгради и сметището до Червен. Тоест, фирмата е с високопоставен политически чадър, категорична е Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови