Мая Манолова поиска да се спрат назначенията в администрацията

Елена Николова 21 април 2021 в 12:47 3061 0

Председателката на ПГ на Изправи се! Мутри вън! Мая Манолова ще внесе в парламента два законопроекта - промени в Закона за лечебните заведения и в Закона за публичните предприятия за спиране на назначенията в държавните администрации.

Тя обясни, че промените в Закона за лечебните заведения ще дадат “възможност на съответния министър на здравеопазването да анулира проведените конкурси, да обяви нови и публично, и прозрачно, по законова процедура, да назначи отговарящите на изискванията и спечелилите конкурсите на съответните длъжности.”

За промените в Закона за публичните предприятия, председателката на ПГ на Изправи се! Мутри вън! предложи същото решение:
“Възможност на съответните министри и в енергетиката, и в министерство на отбраната, и в министерство на икономиката, да имат възможност да обявят нови конкурси- публични, прозрачни, за ръководство на публичните предприятия с над 50% държавно участие.”

"Крайно време е политическите трикове да спрат", категорична бе Манолова, като даде за пример мораториума на Нинова и Комисията за ревизия на Росенец, предложена от ГЕРБ.

Според Арман Бабикян от Изправи се! Мутри вън! в последните дни в парламента се наблюдава напрежение, което наподобява предизборното.

Той заяви, че тези, които наистина искат да се справят ”с назначенията тип окопаване, с концесиите, които се раздават, е наистина полезно да разговарят с колегите си, за да се внасят вменяеми и юридически грамотни предложения”.

Бабикян каза, че е готов да се откаже дори от мястото си в НС, ако някой от частната политическа публика заяви, че е най-големият създател на протести и борец.

В края на изявлението на парламентарната група, Хаджигенов заяви, че оттам ще внесат и предложение за съставяне на комисия за разследване на полицейското насилие от 10 юли и 2 септември. Тогава бяха големите антиправителствени протести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови