Лорер: Василев гласува против новите F-16, защото модерни самолети сме виждали само във филми с Том Круз

Миналата седмица съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев гласува против новите самолети F-16

Ружа Райчева 07 ноември 2022 в 09:20 5890 1

Даниел Лорер в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Даниел Лорер в пленарната зала

Нашата група като цяло е за модернизация на Българската армия. Основният проблем, който част от нашите членове видяха, е къде са самолетите, защото нали у нас ние много говорим за тези самолети, но модерни самолети сме виждали само във филми с Том Круз.

Това заяви пред bTV тази сутрин депутатът от "Продължаваме промяната" (ПП) и бивш министър на иновациите и растежа Даниел Лорер по повод гласуването в парламента в петък за одобряването на инвестиционен разход за придобиване на нови осем бойни самолета F-16 на първо четене.

Въпреки, че цялостната позиция на ПП е за модернизиране на Българската армия, съпредседателят на ПП Асен Василев гласува против новите самолети F-16, а още девет депутати от парламентарната му група се въздържаха.

НС одобри купуването на нови осем F-16 за 1,3 млрд. долара

Плащането за новите изтребители е 1,3 млрд. долара и е разсрочено за 10 години, като за тази година е предвидена инвестиция от 30 млн. лв., а за догодина - 42 млн. лв. Даниел Лорер подчерта, че първите самолети са били договорени по недобър начин от правителството на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов през 2019 г.:

"Говорим за тях от доста време, за съжаление предплатихме първите самолети преди да ги видим и се надяваме, че ще ги изчакаме до 2025 г. Нашият въпрос беше има ли начин да се договори по-добро разплащане на вторите самолети и това беше изразът на техния вот. Грижата за българския бюджет е това, което мотивира техния вот в случая. Не сме се съмнявали обаче, че цялата група ще изрази воля за модернизация на Българската армия."

За предстоящите разговори с ГЕРБ

"Виждаме парламент, в който първата политическа сила дойде без домашно. Ние помагаме да решим заедно какво ще прави този парламент за България.  ГЕРБ леко зациклят, не успяха да формират коалиция за да управляват", каза Лорер по отношение на предстоящата утре среща между ПП и ГЕРБ в Народното събрание.

По думите му за хората, както и за ПП, е изключително важно да започне реална дискусия за това какво трябва да се прави оттук нататък. От ПП са готови да подкрепят всички полезни за България политики, независимо дали ГЕРБ, самите те или неизвестен трети мандатоносител ще състави правителство.

"Съвсем еднозначно това не е разговор за правителство, това е разговор за политики, които този парламент, независимо чие е правителството, би следвало да поддържа. Не мисля, че коалиция с ГЕРБ ще се дискутира под каквато и да била форма, нито че такава коалиция е приемлива за когото и да било. Дали ГЕРБ ще успее да си сглоби коалиция без нас, или ние ще успеем да създадем правителство без ГЕРБ - ще видим", заяви Лорер.

За "напазаруваните депутати" от ИТН

"Пазаруването на депутати е специалност на ГЕРБ, ние депутати не сме купували" - така Лорер отговори на въпрос дали ПП са "напазарували" отцепниците от "Има такъв народ" в предходното 47-о Народно събрание. По думите му те са се присъединили до ПП "по съвсем прозрачен начин".

"Не искам да коментирам къде са срещали, какво са разговаряли и как, резултатът беше напълно очевиден пред хората – те решиха, че ИТН не са правилната партия и изглежда са имали добър политически усет, защото ИТН престана да съществува", каза Даниел Лорер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови