Лиляна Павлова ще е министър до края на годината

OFFNews 09 май 2018 в 10:37 7780 1

Лиляна Павлова

Да съм министър не е самоцел, има достатъчно работа за всички. Така министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова отговори на въпрос каква позиция ще заема след края на юни, когато председателството ни приключва.

Павлова ще заема министерския пост до края на годината. "До края на триото (трите поредни председателства на Естония-България-Австрия) е, много вода ще изтече дотогава", уточни тя.

Министърът припомни, че пикът на европредседателството предстои на 17 май, когато в София ще се проведе среща на върха ЕС-Западни Балкани.

Според нея досега председателството получава много висока оценка, България първоначално е била подценявана, но се е доказала като добър играч на външнополитическата сцена.

„Идеята за единни ценности и единен пазар е една от основните идеи на Европа, но в същото време трябва да пазим националния си интерес. Така направихме с превозвачите. Много е важно да участваме в преговорите – когато не участваш, не можеш да изразиш позициите си и мнението ти няма да бъде зачетено. Няма да е лесно, тъй като решението се взима с квалифицирано мнозинство. Трябва да намерим държави като нашата с мнение и да се обединим”, коментира тя темата за командированите работници.

Министърът се спря и на темата за младежката конференция в рамките на евопредседателството, след която се появиха негативни коментари, защото на делегатите бил сервиран алкохол и са били заведени с бар с полуголи танцьорки. Павлова посочи, че на конференцията е имало много млади хора и целите са постигнати. В официалната програма и с пари от държавата пък била платена официална вечеря с български гозби и хора, но не и дискотека. "След вечерята всеки може да се забавлява, както прецени, ние не сме морална полиция", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови