Всички държави от ЕС щели да подкрепят софийската декларация за Западните Балкани

OFFNews 08 май 2018 в 12:29 2084 0

Подготовката за срещата ЕС- Западни Балкани върви така, както е планирано, надявам се другата седмица София да бъде европейската столица, която да даде силното послание за надеждна европейска перспектива на Западните Балкани. Това заяви Моника Панайотова, заместник-министър на Българското председателство на Съвета на ЕС, която участва в дискусия "Да споделим Европа: Политици и граждани строят заедно бъдещето" по случай Деня на Европа.

Според нея на срещата в българската столица "няма да има отсъстващи", а всичките 28 държави членки са се обединили около текста на общата декларация.

Наскоро "Ел Паис" писа, че испанският премиер Мариано Рахой ще наложи вето на документа от София, тъй като по никакъв начин не иска името му да стои до това на който и да е представител на Косово, което е непризнато от властите в Мадрид.

Панайотова определи срещата на 17 май като ключовото събитие по време на българското председателство, защото е свързано с един от специфичните ни приоритети – европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. Събитието си поставя три основни цели – да се даде силен сигнал за европейска перспектива за страните от региона, да се насочи вниманието върху важността на свързаността в различните измерения - енергийна, цифрова, транспортна, образователна, свързаност между хората с цел преодоляване на съществуващите стереотипи, а третата цел е по отношение на въпроси, които са от взаимен стратегически интерес за ЕС и страните от Западните Балкани.

По време на дискусията Панайотова отбеляза колко е важно европейските ценности като мир, демокрация, свобода да бъдат съхранявани и предавани на поколенията. Тя посочи, че европейските граждани искат Европа, която е подредена и организирана, но същевременно не е бюрократична, Европа, която излъчва авторитет, но не е авторитарна, която работи по едни и същи правила и стандарти, но не е еднообразна, която е толерантна, но не е безразлична.

Ако трябва да посочим една дума, която да характеризира актуалния дневен ред на ЕС през последните месеци, това е „бъдеще“, коментира тя и посочи, че българското председателство също участва в дискусията на бъдещето на Европа със своите ключови приоритети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови