Лазаров запазва поста си. Друг полицейски началник уволнен заради Лясковец

OFFNews 21 февруари 2015 в 15:42 6439 6

Светлозар Лазаров

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Светлозар Лазаров

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров няма да бъде отстранен от поста си заради акцията в Лясковец. Главата на друг полицейски началник обаче "падна", за да бъде поета вината за компрометираната полицейска акция от 2014 г., когато Лазаров изпрати командоси срещу барикадирал се психично болен мъж, в резултат на което един командос - Емил Шарков - беше убит, а други трима полицаи бяха ранени.

Дисциплинарно е уволнен е директорът на отдел "Криминална полиция" в Главна дирекция "Криминална полиция" Атанас Илков, съобщи в. "Преса".

Лазаров потвърди информацията и заяви, че бил научил за уволнението от медиите и че бил изненадан. Илков е отказал коментар заради воденото досъдебно производство. Той е категоричен, че ще обжалва заповедта.

Според "Преса" полицейският началник е уволнен, защото бил подвел главния секретар, като му казал, че барикадиралият се мъж в Лясковец - Петко Савов - е опасен.

Коментарът на Лазаров пред БГНЕС по този повод беше:

„Но още веднъж ще повторя - от медиите разбрах, че съм бил подведен. Не знам в какво съм подведен. Не ми е ясно с какви мотиви съм подведен. Още повече, че с риск да навляза в следствена тайна ще подчертая, тъй като това е излизало вече в публичното пространство, че предложението за операцията в град Лясковец е изготвено от директора на Областната дирекция на МВР в град Велико Търново. Подчертавам, че аз не разполагам с факти, от които да става ясно, че съм подведен. Знам, че има проверка, която е направена, но от медиите разбрах, че е уволнен. От анализа, който правя на база на днешните публикации, излиза, че обществената опасност е господин Илков. А това в никакъв случай не е така. Струва ми се, че обществената опасност е лицето, което застреля наш колега и приятел и рани други трима служители".

Дисциплинарната проверка по случая "Лясковец" бе назначена от служебния вътрешен министър Йордан Бакалов след жалба на майката на загиналия командос Емил Шарков, която поиска служителите, допринесли за убийството му, да бъдат открити и наказани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!