Кунева: Старите блокове на "Козлодуй" не гаранитираха безопасна експлоатация 

OFFNews 03 февруари 2014 в 21:20 5380 17

Меглена Кунева
Меглена Кунева

С екипа ми по време на преговорите извоювахме 850 млн.евро от Фонда "Козлодуй", които и в момента се ползват за модернизиране на българската енергетика. Върнах доверието към нашата ядрена енергетика, като поставихме на първо място безопасността и здравето на хората. Показателно е, че няма друг политик, освен един, който да застава на мнението за ново отваряне на старите блокове 3 и 4 на "Козлодуй".

Това заяви пред bTV лидерът на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Тя твърди, че е извоювала партньорска проверка, която да върне доверието в българската енергетика и ЕС е предоставил средства за модернизиране на новите блокове 5 и 6.

Кунева обяви още, че в конструктивно отношение старите блокове на АЕЦ "Козлодуй" не са гаранитрали безопасна експлоатация и пред 15-те страни на ЕС, като задължение към бъдещето си членство, България е поела ангажимени с редица международни документи, меморандуми и споразумения още от 1992 година, потвръдени от всички български правителства и от Народното събрание.

Кунева е категорична, че с темата "Козлодуй" предизбрно се спекулира преди всяка кампания.

Има български политици, които вътре в страната са големи аслани, а навън са мълчаливи, като става дума за национален интерес. Навън аз съм защитавала българската ядрена енергетика и интересите ни, а вътре съм критикувала. Иска им се още малко време да половят риба в мътна вода и да се създава не национална, а руска индустрия в България, подчерта лидерът на „Движение България на гражданите".

Кунева каза, че докато за нея се знае какъв е приносът й като преговарящ, министър и комисар, включително и по време на преговорите с германските зелени на Йошка Фишер и традиционно неодобряващи ядрената енерегия страни като Дания и Гърция, то кресливи български политици се озозавват в най-скъпите хотели и на най-скъпите плажове в света, харчейки парите на българските данъкоплатци.

Включително 300 млн.евро извоювах за "Козлодуй" и по време на мандата ми като европейски комисар, добави Кунева и напомни, че преди дни министърът на енергетиката е подписал споразумение за поредните 35 милиона евро безвъзмездна помощ.

Тя нарече "пълен абсурд" твърденията за затваряне на блокове в "Козлодуй" срещу привилегии от една от най-престижните банки в света "Париба".

Лидерът на „Движение България на гражданите" изрази съжаление, че българският национализъм защитава руската индустрия, а по повод спекулациите с цените на тока и обвързването на тези спекулации със затварянето на блоковете на Козлодуй преди 7 години, тя призова хората да си спомнят Лукановата и Виденовата зими, както и факта, че тогава всички реактори на централата са работели, а сметките са били непосилни.

За пореден път призовававам цялата истина за българската енергетика да бъде извадена на масата - с всички документи, договори, начина на гласуване в парламента, архивите, каза още Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков