Quantcast

Кунева: Старите блокове на "Козлодуй" не гаранитираха безопасна експлоатация 

OFFNews Последна промяна на 03 февруари 2014 в 21:20 4686 17

Меглена Кунева
Меглена Кунева

С екипа ми по време на преговорите извоювахме 850 млн.евро от Фонда "Козлодуй", които и в момента се ползват за модернизиране на българската енергетика. Върнах доверието към нашата ядрена енергетика, като поставихме на първо място безопасността и здравето на хората. Показателно е, че няма друг политик, освен един, който да застава на мнението за ново отваряне на старите блокове 3 и 4 на "Козлодуй".

Това заяви пред bTV лидерът на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Тя твърди, че е извоювала партньорска проверка, която да върне доверието в българската енергетика и ЕС е предоставил средства за модернизиране на новите блокове 5 и 6.

Кунева обяви още, че в конструктивно отношение старите блокове на АЕЦ "Козлодуй" не са гаранитрали безопасна експлоатация и пред 15-те страни на ЕС, като задължение към бъдещето си членство, България е поела ангажимени с редица международни документи, меморандуми и споразумения още от 1992 година, потвръдени от всички български правителства и от Народното събрание.

Кунева е категорична, че с темата "Козлодуй" предизбрно се спекулира преди всяка кампания.

Има български политици, които вътре в страната са големи аслани, а навън са мълчаливи, като става дума за национален интерес. Навън аз съм защитавала българската ядрена енергетика и интересите ни, а вътре съм критикувала. Иска им се още малко време да половят риба в мътна вода и да се създава не национална, а руска индустрия в България, подчерта лидерът на „Движение България на гражданите".

Кунева каза, че докато за нея се знае какъв е приносът й като преговарящ, министър и комисар, включително и по време на преговорите с германските зелени на Йошка Фишер и традиционно неодобряващи ядрената енерегия страни като Дания и Гърция, то кресливи български политици се озозавват в най-скъпите хотели и на най-скъпите плажове в света, харчейки парите на българските данъкоплатци.

Включително 300 млн.евро извоювах за "Козлодуй" и по време на мандата ми като европейски комисар, добави Кунева и напомни, че преди дни министърът на енергетиката е подписал споразумение за поредните 35 милиона евро безвъзмездна помощ.

Тя нарече "пълен абсурд" твърденията за затваряне на блокове в "Козлодуй" срещу привилегии от една от най-престижните банки в света "Париба".

Лидерът на „Движение България на гражданите" изрази съжаление, че българският национализъм защитава руската индустрия, а по повод спекулациите с цените на тока и обвързването на тези спекулации със затварянето на блоковете на Козлодуй преди 7 години, тя призова хората да си спомнят Лукановата и Виденовата зими, както и факта, че тогава всички реактори на централата са работели, а сметките са били непосилни.

За пореден път призовававам цялата истина за българската енергетика да бъде извадена на масата - с всички документи, договори, начина на гласуване в парламента, архивите, каза още Кунева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.02 2014 в 14:35

Не харесвам Кунева, но позицията й е обоснована. И да, нека се сложи цялата истина в енергетиката на масата, за да стане ясно за какво става въпрос. Защото онова, което ни готвят е по-ужасно от онова, което дотук са ни причинили.

04.02 2014 в 16:08

еей мастия с крива уста. по времето на костов колко рушвет дадоха енергийните лобита на запада за да затриете българската енергетика и да спрем да изнасяме за гърция и турция и да станем само транспортен коридор. оня черен крадец Костов даде ли ти нещо от милионите дето дадоха или не ти стигна и продължаваш да се навираш в политиката и да лееш мозък. овца грозна!!

04.02 2014 в 11:35

До големите разбирачи - Кунева (която определено хич не ми е симпаична) просто преключи процеса, започнат от Беров. Който и да беше нямаше как да го спре.
А да попитам (с любимия на демагога борисов въпрос) Вие къде бяхте като се затваряха блоковете ? Защо чак сега се сетихте за тях ?

04.02 2014 в 10:33


Мадам Йес, защо не вземеш да пукнеш?

04.02 2014 в 10:13

Стане ли дума за едрена енергия и България започва да се пука по шевовете от jексперти. Наздраве, колеги!

04.02 2014 в 07:53

Дежурен експертен съвет по всички теми(псувните разрешени):

Професор Балкански
o_sando
лЮберал
Спиро
ПОПОТНИК
kubrat
number
spirit
Поля
и т. н.(да извиняват неспоменатите)

Широк спектър Експертни мнения по темите: народна медицина, енергетика, финансии, политика, ползата от навеждането пред Русия и най-вече, решаващата роля на д-р Борисов в масовото отглеждане на тиквени растения в период на червена политическа суша.

04.02 2014 в 07:50

Кунева е за затвора,както и много други .

Някой трябва да се сети да направи разбор колко пъти и на каква разредка Меглена Кунева участва в предаването „Лице в лице“ по bTV. Нищо лично, въпреки че сестрата на Кунева е продуцент на предаването. Та, днес, пак цъфна в ефир. С костюмче с болшевишки стайлинг, нищо че цената му вероятно няма нищо общо с „Картечарката“. Кунева държа реч почти цели двайсет минути, от която стана ясно, че тя била много горда със себе си и от това, че имала гръб.

А който много се интересувал от това защо подписала затварянето на АЕЦ Белене или от участието и в борда на банка „Париба“, „да направел журналистическо разследване“.

С кухи и сухи фрази, скучно и трафаретно, Меглена Кунева се възмути колко бил лош доклада на Европейската комисия, обаче и запетайка не обели за това, че доклада включва периода на управление на авера и Бойко Борисов и ГЕРБ, с когото сега се прегръща.

Цветанка Ризова от кумова срама направи вял опит да я вкара в тая тема, обаче Кунева ма’аше здраво през ръжта с общите си лафове и не отговори, а и не атакува Борисов и ГЕРБ,залагайкина кухата лексика.

Възмутената Кунева дори не спомена управлението на ГЕРБ и бе толкова жалка в опитите си това да не се забележи, че дори и на Митко Цонев му стана много скучно. А и как да намачкаш в ефир сестрата на продуцента?!

Позорната сглобка между партията на Кунева и ГЕРБ е единственото нещо, за което трябва да бъде питана до откат женицата с костюмчето. Защото да клеймиш каква била картината, описана в доклада на ЕК, и да се изсухляш от престъпленията извършени от ГЕРБ, което направи Меглена Кунева, е нагло лицемерие.

Made in Реформаторски блок.

04.02 2014 в 01:58

При 200 евро средна заплата българина плаща за ток толкова колкото и един западноевропеец, който получава 1 500 евро.

Цената на електроенергията от фотоволотатични централи е 70-пъти по-скъпа от тази на АЕЦ и над 10 пъти по-скъпа от тази на ТЕЦ-вете.

Дори "лЮберал" разбра кой е виновен (писал съм му +) - Кунева-Пръмова. Тая е за прокурор, щото се продаде на западняците. Има късмет, че отпадна члена в НПК за "държавна измяна", щото тогава не ѝ мърдаше высшую меру наказания. Пиндустанците обаче докато не сложат ръка и върху българската ядрена енергетика нема да се кротнат.

04.02 2014 в 01:36

Подарете им на америкюнцитеи АЕЦ-а, да мирясат.

04.02 2014 в 01:32

Свободен или несвободен пазар

АЕЦ "Козлодуй" не е длъжна да осигурява цялата електроенергия за свободния пазар", каза още Александър Николов. Според Владимир Дичев обаче в момента ток не може да се купи от никъде другаде. По думите му другата държавна централа, ТЕЦ "Марица-изток 2", продава продукцията си само за износ, защото получава по-висока цена от външния пазар.

Цените на частните ТЕЦ пък са още по-високи. Затова и централата в Козлодуй обикновено е продавала повече от първоначално предлаганите количества. Според Николов при средно предлагани 300 мВт продадената електроенергия почти винаги е повече.

Така на т.нар. свободен пазар се появява дефицит, което заедно с традиционната непрозрачност в сектора, донесе на индустрията по-високи сметки за електроенергия. В най-добрия случай това означава загуба на конкурентоспособност, в най-лошия - фалит. Затова и бизнесът отново настоя за диалог с държавните институции, отговорни за контрола и развитието на енергийния пазар и повече предвидимост в поведението на доминиращите участници в този пазар.

-

Реално разбираш, че частните производители няма кой да ги контрлира. Компании, като ЕОН, ЕВН са подкрепени от своите правителства и у нас няма кой да ги закачи.Печалбите им са съобразени със стандартите на държавите от които идват-Германия, Австрия, Америка.При 400лв средна заплата българина плаща за ток ,толкова колкото и един западноевропеец, който получава 1500евро.
Оказа се, че цената на електроенергията от фотоволотатични централи (соларни системи), която плащат доставчиците на електроенергия е 70-пъти по-скъпа от тази заплащана на АЕЦ и над 10 пъти по-скъпа от тази на ТЕЦ-вете.