Quantcast

Австрия се усъмни в гаранциите ни за безопасността на новия блок на АЕЦ "Козлодуй"

Милен Енчев Последна промяна на 08 януари 2014 в 15:16 1258 2

АЕЦ

Снимка БГНЕС (архив)

АЕЦ "Козлодуй"

Серия пропуски са допуснати в екооценката на проекта за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и те представляват потенциален риск за Австрия. Това се казва в становище на Австрийската агенция по околна среда за доклада по ОВОС (Оценка за въздействие върху околна среда) на проекта за 7 блок на атомната електроцентрала, поръчано от Австрийското федерално министерство на земеделието, горите, околната среда и водите и от властите на провинция Долна Австрия.

Становището, за което съобщи екосдружението „За земята“, е във връзка с желанието на Австрия да се включи в процедурата по оценка на трансграничния ефект на проекта.

Сеизмичните изследвания, на които докладът обосновава безопасността на проекта, са правени пред 20 години и не се изяснява доколко са актуални, е една от констатациите на австрийците. Експертите настояват в българския доклад да бъде разгледан и рискът от евентуална тежка авария на ядрения блок с голяма степен на освобождаване на радиация, какъвто сценарий досега въобще не е разгледан - „понеже ефектите могат да са дългосрочни и с широко разпространение и могат да засегнат дори държави като Австрия, които не граничат директно с България“. При потенциално голямо освобождаване на радиоактивни елементи. Изчисленията на австрийския екип показват, че в случай на такава авария, радиацията би засегнала сериозно и централната част на Австрия.

Те изискват също българските власти да оценят и риска за ядрения блок при евентуално въздушно нападение или външен взрив.

„В областта на атомната безопасност след инцидента във Фукушима са направени промени относно изискванията и целите за безопасност. Предоставената в доклада за ОВОС информация не позволява да се направи заключение дали и до каква степен уроците от инцидента във Фукушима ще бъдат взети под внимание относно изискванията и анализите за безопасност на типовете реактори, които са разглеждани за новия ядрен блок, както и до каква степен те може вече да са покрити от дизайна на кандидатстващите типове реактори“, се казва в австрийското становище.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.01 2014 в 16:06

Нормално е да изпитват съмнения хората.

Под "съмнения" да се чете - не искат отново да продаваме ток.

Тъжните неща в случая са две - българският народ в голямата си част изпитва съмнения към способността на правителството да направи каквото и да било, както и фактът че това правителство е подлога на всеки и всякого и се оказва некадърно да защити нашите интереси пред ЕС.

08.01 2014 в 15:30

Еми не случайно Фюрерът беше австриец. Тия с радост са приели аншлуса и да бъдат част от Третия Райх. А да не ми се правят на толкова отворени. ИВанушка е минал и оттам. Половината комунистически пари се говореше, че били изпрани през австрийски банки. Виена е любимо пристанище на бившата червена номеклатура, хахаха...