Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Референдумът на Плевнелиев трудно ще мине в парламента

Елица Мартинова 30 януари 2014 в 12:21 7319 22

Предложеният от президента референдум на изборна тематика ще бъде отхвърлен от мнозинството в парламента. Това стана ясно от коментарите, които лидерите на ДПС, "Коалиция за България" и "Атака" направиха в кулоарите на парламента днес.

"Коалиция за България"

Лидерът на левицата Сергей Станишев заяви, че президентът "за пореден път се поставя в услуга на ГЕРБ". По думите му целта на тази "мащабна инициатива в последния момент" е да се попречи на приемането на ново изборно законодателство, което да прекрати нечестните практики при изборите.
Председателят на БСП и червеното острие Мая Манолова коментираха предложените от Плевнелиев въпроси, като двамата бяха категорични, че задължителното гласуване ще мотивира единствено хората, които по принцип са склонни да продават гласа си. Според Станишев този регламент ще подпомогне купувачите на гласове.

"Ако приемем идеята на ГЕРБ с ваучерите по 20 лв. и, да речем, са гласували 4 млн. души - това означава 80 млн. лв. разход на държавата, 80 млн. лв. от джоба на българския данъкоплатец - не за майките, не за други социални дейности, а за подпомагане купувачите на гласове", коментира Станишев.
Според Манолова този въпрос е открит призив за нарушение на конституцията, защото гласуването е право, а не задължение на гражданите и в този смисъл изразът "задължително гласуване" имал смисъл на оксиморона "дървено желязо".

Станишев и Манолова обясниха още, че мажоритарният вот е заблуда, която обслужва големите партии и не допринася за многообразието в парламента. Според социалистите никой не си спомня имената на депутатите от миналия парламент, които избрани мажоритарно. Въпреки имената, които посочиха журналистите, Манолова и Станишев не промениха тезата си.

От левицата изтъкнаха също, че евентуалното електронно гласуване ще наруши тайната на вота, а това, по думите на Станишев, е "едно от нещата, които притесняват българските граждани".

От цялото им изявление обаче не стана ясно защо те са против самото провеждане на референдума и допитването до българските граждани. Двамата коментираха законосъобразността на предложенията, но така и не обясниха защо не желаят въпросите да бъдат зададени в национално допитване. Мая Манолова каза само, че въпросите на референдумите трябва да бъдат съобразени със закона.

"Атака"

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също изрази скептицизъм към предложението на Плевнелиев. По думите му, Плевнелиев е избран с "най-големите измами в последните десетилетия" и няма морално право да говори за избори. Той нарече Плевнелиев "перач на пари" и заяви, че не гледа сериозно към предложенията му.

Задължителното гласуване - което е сред предложените от президента въпроси, е и основната промяна, която "Атака" предлага за новия Изборен кодекс. Попитан защо не подкрепя въпроса за задължителния вот, Волен Сидеров се обърна към журналистите и заяви, че имат "услужлива памет", без да даде обяснение.

ДПС

Според лидера на ДПС Лютви Местан предложението за референдум цели "бламиране на новия Изборен кодекс" и е част от стратегията на ГЕРБ, чиято цел е евроизборите да се проведат по кодекса на Искра Фидосова.

"Дебатите по новия Изборен кодекс се провеждат вече седми месец с много активно участие на гражданските сдружения, които се занимават с тази материя. Изборният кодекс е приет на първо четене, внасят се предложения между първо и второ четене. Нямам обяснение защо президентът се включва в този дебат толкова късно", каза Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!