Кунева оглавява Съвета "Антикорупция"

OFFNews Последна промяна на 27 май 2015 в 17:06 4732 10

Снимка БГНЕС

Меглена Кунева

Вицепремиерът Меглена Кунева ще оглави Националния съвет по антикорупционни политики. Това решение беше взето на заседанието на Министерския съвет. 

На заседанието беше взето решение за създаване на Национален съвет по антикорупционни политики със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията към Министерския съвет.

Националният съвет ще координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии, програми и планове в областта на превенцията и противодействието на корупцията. Той ще следи и отчита изпълнението на приетите стратегически и програмни документи и ще организира независими външни оценки на изпълнението им. Националният съвет ще обсъжда и резултатите от изпълнението на антикорупционните политики и ще предлага мерки за повишаване на тяхната ефективност. Междуведомственият орган ще прави предложения за изменения на нормативни актове в областта на антикорупцията и ще предлага на министър-председателя да възложи извършването на проверки от Главния инспекторат към Министерския съвет.

Председател на новосъздадения съвет ще бъде вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси - Меглена Кунева, а негов заместник ще бъде министърът на правосъдието - Христо Иванов.

Членове на съвета ще бъдат заместник-министри на правосъдието, вътрешните работи, икономиката и на финансите, заместник-председател на ДАНС, заместник-главен прокурор, представител на ВСС и ръководителят на Главния инспекторат към МС.

Антикорупционният съвет ще заседава веднъж на два месеца, като има възможност и за извънредни заседания, а за участие в тях могат да бъдат канени и представители на други държавни органи, както и представители на професионални и граждански организации и експерти.

Към Националния съвет по антикорупционни политики се създава и Граждански съвет, който ще осъществява гражданско наблюдение и контрол върху изпълнението на антикорупционните политики. В него ще участват представители на неправителствени организации, на бизнеса и независими експерти, които работят активно и имат доказан опит в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.07 2015 в 12:27

Тази червена кукувица е за съд.Ако беше с 20г. по млада можеше да оглави един с по-голяма глава.Сега е дърта парясница и само Андрей Делчев и се връзва.Щото синчето му е депутатин.

30.05 2015 в 02:28

Кума Лиса ще пази кокошките, за ... себе си и дугите лисици.

28.05 2015 в 18:38

Интегрирането на НБПК с останалите правозащитни органи и институции е решено сравнително добре в предложения законопроект и по принцип може да способства за разгръщането на мощна антикорупционна дейност. Заедно с това обаче няколко от ключовите разбирания в ЗПКЛЗВПД може да компрометират целите на законопроекта до такава стпен, че той – ако се приеме в предложения му вид – да се превърне в източник на още по-голяма корупция, изразяваща се в злоупотреба с власт, нормативно покровителствана разправа с опоненти и установяване на допълнителни зависимости и задкулисност. Задължението на практически всички лица в държавата да оказват безпрекословно съдействие на НБПК и да концентрират внушителна по своята детайлност и разклоненост информация за имуществото и свързаностите на най-важните хора в държавния апарат, която информация става автоматично публично достояние, позволява срещу тези хора да започне организирането на изнудвания и шантаж на база публично огласените техни социални обвързаности, материални възможности и интереси. Това в крайна сметка може да заплаши устоите на държавната власт. Допускането анонимни сигнали да се превръщат в законен повод за образуване на производство – на фона на проследените по-горе огромни властови възможности на НБПК – дава в ръцете на недоброжелателите чудовищен инструмент за безнаказано клеветничество, което може без особени затруднения в контекста на общите негативни нагласи в нашето общество да съсипе репутацията, да провали кариерата, да блокира съвестното изпълнение на всяка висша държавна длъжност – без при това да бъде поета каквато и да било отговорност за разпространените лъжи. Създаването на нормативни условия за безнаказаност на определени престъпления е недопустимо. И не на последно място – в типичния популистки стил на Меглена Кунева – не става ясно как новата антикорупционна мега-структура ще постигне амбициозните цели, заявявани и непостигани от редица предходни, подобни по своята гръмкост, антикорупционни проекти. Освен че се дават няколко важни за започване на дебата легални определения – практически нищо друго не е свършено; освен може би подсигуряването на достатъчно респектиращ властови пост съобразно завишените амбиции на заместник министър-председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси.

Още по темата – в нашата статия „Проектозакон за предотвратяване на корупцията прокарва опасни за правото идеи“ от 28.05.2015 г. на този адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=6#150528

28.05 2015 в 12:57

Vkarali sa valka v koharata !!!

28.05 2015 в 10:00

Myxaxaxaxa, крадеца вика дръжте крадеца.

27.05 2015 в 19:54

На тая даже нe бих ѝ дал да ми изчисти жилището.

27.05 2015 в 18:14

Това да те сложат на подобна позиция в България е равнозначно на платен отпуск , нищо не правиш развяваш си коня по цял ден и ти се плаща ........

27.05 2015 в 18:07

НА ТАЗИ ГОПОЖА АЗ Й СЛОЖИХ ПСЕВДОНИМА КУНКА ШЕНГЕНСКА. СЕГА МОГА ДА Й СЛОЖА И ФАМИЛИЯ АНТИКОРУПЦИОННА. А ИНАЧЕ В БЪЛГАРИЯ СКОРО ПОЛИТИК В ЗАТВОРА НЯМА ДА ИМА, ТАКА ЧЕ ВЗЕМАЙТЕ ЕДНОПОСОЧНИ БИЛЕТИ И ТЪРСЕТЕ СВОЕТО ЩАСТИЕ. ДРУГАДЕ.

27.05 2015 в 17:38

Поредното нищоправене и отчитане на дейност..

27.05 2015 в 17:35

О, Боже!!!
тя ли е аналога на румънката? Пази Боже