Кунева оглавява Съвета "Антикорупция"

OFFNews 27 май 2015 в 17:06 5368 10

Снимка БГНЕС

Меглена Кунева

Вицепремиерът Меглена Кунева ще оглави Националния съвет по антикорупционни политики. Това решение беше взето на заседанието на Министерския съвет. 

На заседанието беше взето решение за създаване на Национален съвет по антикорупционни политики със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията към Министерския съвет.

Националният съвет ще координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии, програми и планове в областта на превенцията и противодействието на корупцията. Той ще следи и отчита изпълнението на приетите стратегически и програмни документи и ще организира независими външни оценки на изпълнението им. Националният съвет ще обсъжда и резултатите от изпълнението на антикорупционните политики и ще предлага мерки за повишаване на тяхната ефективност. Междуведомственият орган ще прави предложения за изменения на нормативни актове в областта на антикорупцията и ще предлага на министър-председателя да възложи извършването на проверки от Главния инспекторат към Министерския съвет.

Председател на новосъздадения съвет ще бъде вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси - Меглена Кунева, а негов заместник ще бъде министърът на правосъдието - Христо Иванов.

Членове на съвета ще бъдат заместник-министри на правосъдието, вътрешните работи, икономиката и на финансите, заместник-председател на ДАНС, заместник-главен прокурор, представител на ВСС и ръководителят на Главния инспекторат към МС.

Антикорупционният съвет ще заседава веднъж на два месеца, като има възможност и за извънредни заседания, а за участие в тях могат да бъдат канени и представители на други държавни органи, както и представители на професионални и граждански организации и експерти.

Към Националния съвет по антикорупционни политики се създава и Граждански съвет, който ще осъществява гражданско наблюдение и контрол върху изпълнението на антикорупционните политики. В него ще участват представители на неправителствени организации, на бизнеса и независими експерти, които работят активно и имат доказан опит в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!