Кунева: Бурките нямат място в училищата

OFFNews 04 април 2016 в 18:23 3203 4

Образованието в България е светско и подобна манифестация на религиозните вярвания е несъвместима със светския характер на училищата.

Това каза вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева по повод искането на главния прокурор за забрана на бурките на обществени места. Тя говори пред студенти от УНСС по време на публична лекция за антикорупционното законодателство.

"В България бурката никога не е била традиционен атрибут на мюсюлманската религия", подчерта още Кунева.

Тя обясни, че наредба за облеклото на учениците, в които е ясно разписано как може да изглеждат учениците и там не е предвидена "манифестация на религиозни вярвания".

Вицепремирът каза още, че нямаме никакво време да отлагаме мерките за борба с корупцията.

Тя припомни, че по данните на Евробарометър 56% от хората, занимаващи се с бизнес, казват, че разчитат на политически връзки, за да успеят.

По думите на Кунева една от причините младите хора да напускат България е, че не виждат перспектива за успех, честни конкурси и честен бизнес. "Трябва спешно да променим това", категорична беше тя.

Кунева даде пример с Естония, която в началото на 90-те години е била сред най-корумпираните държави в Източна Европа, а сега на практика няма корупция. По думите й резултатите там са и заради въвеждането на електронно управление.

Тя коментира, че новият закон се фокусира върху деклариране и проверка на имуществото, защото корупцията проличава най-вече през собствеността. "Сега Сметната палата проверява декларациите на политиците, но стига дотам дали са подадени в срок. Новото антикорупционно бюро ще може да засича информацията си с регистрите на КАТ, НАП, Търговския регистър и други регистри", обясни Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!