Крум Зарков: Заявката за подкрепа за правителство на Слави Трифонов е непремерена

Георги Ангелов 11 април 2021 в 17:16 5885 1

Крум Зарков

„Заявката за подкрепа за правителство на Слави Трифонов е непремерена... Трябва да запазим достойнство, като заявим политическите темели, които за нас са важни... Всички сега бягат от отговорността кой ще е виновен за най-вероятните бързи предсрочни избори. Отговорността се носи пропорционално на изборния резултат“. Това коментира пред БНР Крум Зарков, член на Изпълнителното бюро на БСП в оставка. Вчера лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че БСП е готова да даде подкрепата си за правителство на Слави Трифонов, ако такава им бъде поискана. Нинова каза още, че преговори с "Има такъв народ" не се водят и не става въпрос за коалиция, а за подкрепа.

Зарков коментира и какви според него са причините левицата да загуби изборите и да остане на трето място: „Политическа, партийна и организационна. Основната политическа причина е в амбивалентното поведение към кандидатурата на президента Румен Радев. Трябваше да заявим еднозначно подкрепата си към него... Прекият избор на лидер на БСП е важна реформа, която извършихме. Но ние не станахме свидетели на консолидация, а на продължаващо разделение. Партията ни има необходимост от консолидация... БСП няма толкова нужда от лидер, колкото отново да заприлича на общност. Това важи и за България. Трябва ни ръководител, който да освободи потенциала на хората“.

Според Зарков „оставката на Корнелия Нинова е персонална отговорност, но тя трябва да признае, че лидерският въпрос е отворен“:

„Нинова не може да бъде сменена тук и сега, има процедури. Следователно е необходимо тя да разбере ситуацията, в която се намира, дългогодишните ѝ критици да не се изкушават да търсят реванш веднага, а всички ние да заработим за консолидацията на партията, а не за допълнителното ѝ разединение. Трябва да възстановим колективния разум в партията и то още в събота на Националния съвет“.

Прогнозата на Зарков е за предсрочни парламентарни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови