Кристалина Георгиева обяви, че е готова да стане шеф на ООН

OFFNews 01 октомври 2016 в 21:28 9856 21

Кристалина Георгиева обяви, че се чувства готова да стане генерален секретар на ООН. 

"Надявам се да бъде съдена по моите качества, а не по продължителността на моята кампания", подчерта Георгиева пред "Франс прес". 

Българското правителство промени напълно стратегията си, като оттегли подкрепата си за кандидатурата на Ирина Бокова, генералния директор на ЮНЕСКО, която не успя да убеди Съвета за сигурност на ООН, отбелязва агенцията.

Кристалина Георгиева посочва, че не е непозната в международните среди и в ООН.

"Онова, което бих донесла на този пост, е големият си опит в областта на международното развитие, хуманитарната помощ и ноу-хау в управлението на (деликатни ситуации)", казва тя.

Агенцията пише, че Георгиева е смятана за сериозен кандидат, като се има предвид, че е жена, при това от Източна Европа. 

"Важно е за света жена да стане генерален секретар", каза тя, отбелязвайки, че досега, за 71 години, само едната половина на човечеството е била представена начело на ООН.

В сряда битката за шеф на ООН ще влезе в решителна фаза. След пет предварителни и тайни гласувания в сряда постоянните членове на Съвета за сигурност ще гласуват с цветни бюлетини, което ще покаже кой е фаворитът за официалния вот. 

За момента първи в надпреварата е бившият португалски премиер Антониу Гутериш.

"Франс прес" отбелязва, че най-голямата въпросителна за Кристалина Георгиева е Русия, като се има предвид ролята на ѝ в налагането на санкции срещу Москва заради украинската криза. 

Кристалина Георгиева изтъква своя волеви характер, като казва: "запретвам ръкави и стигам до целта", и залага на "големия си опит в областта на реформите". 

За Сирия, която с всеки изминал ден затъва все по-дълбоко в една кръвопролитна гражданска война, Георгиева признава, "че дори при най-добра воля, за мир са необходими много повече от споразумения в Ню Йорк" - централата на ООН.

"Трябва да бъдат преодолени дълбоките етнически разделения на терен, да бъдат преодолени безброй интереси в Сирия и съседните страни", категорична е тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

24

Лопе де Вега

02.10 2016 в 10:16

Специално за местните хитлеристи:

ЧЕСТИТА НОВАТА 5777 ГОДИНА! Дано ви донесе малко просветление!

Поздрав!

16193

23

SC

02.10 2016 в 09:43

Ехе, готова е вече нашата. Иди обяснявай, че каручката се дърпа, а не се бута.

12727

22

dhk1313

02.10 2016 в 09:34

neroni
Защо не кажеш тези неща за бежанците на Виктор Орбан (най-големия враг на мигрантите), който я подкрепи? Или си по-информиран от него за действията на еврокомисарите?

12727

19

dhk1313

02.10 2016 в 09:10

Прегледх форума и се отчаях... Не видях нито еди ДОВОД! Само ругатни.
Ваярно, в "Наръчник на трола" пише: "ругайте човека, за да омаловажите постиженията му..."
Благодаря рпедварително за миносите на тези, за които единсвеният довод е "соросоид"! (Как ли се чувсват служителите в БЪЛГАРСКИТЕ МУЗЕИ, СПОНСОРИРАНИ ОТ СОРОС, например детския "Музейко")
 
X

Подкастът на OFFNews