Коритаров: Речта на Доган е предупреждение към Борисов да внимава

OFFNews Последна промяна на 23 декември 2015 в 08:33 17388 22

Коритаров: Речта на Доган е предупреждение към Борисов да внимава

Снимка БГНЕС, архив

Тази атака от проруски позиции срещу Лютви Местан, който защитава евроатлантически позиции, е не просто атака срещу Лютви Местан от страна на почетния председател на ДПС. Аз мисля, че това е атака предупреждение към премиера на България Бойко Борисов: "Внимавай. Ако не водиш компромисна политика, отчитаща руските интереси в степен, която отговаря на Кремъл, може да ти се случи същият конфликт, какъвто се случва на г-н Местан.

Така журналистът Георги Коритаров разтълкува думите на Ахмед Доган в речта му пред ръководството на партията и представители на местната власт на ДПС. 

По думите му в изказването на Доган прозира "опит за проруски, прокремълски, пропутински интереси" за влияние върху политическия и обществения живот в България.  "И ако има нещо хубаво, то е, че това нещо за първи път става публично, става с аргументи, които могат да бъдат облечени в политически език и принципна рамка и повод за легитимен дебат, не за рекет и интриги, за внушения и задкулисен натиск", обясни Коритаров. Според него в позициите на Местан и Доган има разрив и би трябвало двамата да ги защитават с дебат. 

Той цитира анализ, според който вероятно скоро ще бъде намерен отговорът на "екзотична и конспиративна теория на прехода". "Че ДПС е продукт на КГБ още преди перестройката. Една от близките му цели към онзи момент е била свалянето на режима на Живков, но основно - етническата партия да бъде винаги фактор в политическата игра на реформираща се България и инструмент на Кремъл за влияние в Анкара", се казва в анализа.

Коритаров коментира още, че Доган прави отстъпление от принципите, които е защитавал преди години и припомни, че ДПС е била една от партиите, които са подкрепили безрезервно прелитането на американски самолети при бомбардировките в Сърбия. 

Според депутата от ГЕРБ Методи Андреев от речта на Доган прозира сблъсък на ценности и дълбок политически разрив. "Който показва различната визия на Доган за България като член на евроаталнтическата общност и позицията на Лютви Местан по този въпрос", коментира той. Според него говоренето стабилността в България не трябва да се превръща в мантра. "Защото стабилността в България може да бъде препотвърждавана само по един начин: с реформи. Стабилността, като запазване на статуквото, е вредна за България", обясни той. 

Андреев смята, че появата на речта на Доган не е случайна, на фона на няколко други събития: атакуваните от главния прокурор текстове от Наказателния кодекс, с които иска връщане на давността са престъпленията в комунистическия режим, идването на новия американски посланик у нас, чиято основна роля трябва да бъде противодействие на хибридната война и договорът за ремонта на МиГ-овете, който сега се проверява от прокуратурата и ДАНС. Андреев предупреди, че може да се стигне до ситуацията с "депесарския шут" при правителството на Филип Димитров, който е разчистил пътя на групировките и влиянието им във властта. 

По думите му, това, което казва в речта си Доган, е опасно, защото говори за утвърждаване на руските ценности със сила. Почетният председател на ДПС поставял по този начин евроатлантическата ориентация на България и обясни, че това е била ролята на ДПС още при създаването ѝ: изкуствено създадена партия, която да заключи един вот на репресираните от комунистическия режим, като по този начин ги изолира от демократичните процеси в страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.12 2015 в 15:08

Ако се опитам да прредставя в проценти външнополитическите УБЕЖДЕНИЯ на Борисов те биха изглеждали така:

1. При условие че сме членки на ЕС и НАТО, той е принуден да се съобразява в общата политика на тези две организации и затова е 35% проруски, 65 проевропейски проатлантически.

2. Ако ЕС и НАТО не го наблюдават и не изискват от него, а му отпуснат юздите той ше бъде 65% проруски и 35 проатлантически и и проевропейски.

Борисов, И ТОВА СЕ ВИЖДА С ПРОСТО ОКО, трудно одържа симпатиите си към Русия. И това е напълно в хармония с интелекта и манталитета му и усета му колко струва. В средата на европейските лидери той се чувства неудобно, усеща, че не е на равнището им, но виж. в средата на "братушките" там ще се чувства лежерно, макар и да не пада по чашката. По маниер и външна непретенциозност бившите болшевики са предразполагаща среда за хора като него.

23.12 2015 в 15:03

Редакторите да изтрият идиота къньо, че е гнусно да четем мръсотиите му!!!

23.12 2015 в 15:01

Е тоя Методи Андреев надмина всички специалисти по конспирация!До не бяха комисии по досиетата, то не бяха лустрационните закони, то не бяха анти руските проповеди!Единственото вярно в тези му "политически прояви" е ,че не научи българския език!Дълбоки селски и провинциални корени трудно се маскират!Чудя се как студентите в УАСГ му разбират материала?!?!Още по-впечатляваща е неистовата му любов към властта!Колко партии смени, колко студентки пре...ба, срещу заверка на семестъра, колко съдби/на преподаватели и професори , на колеги и студенти/промени или унищожи!Само и само да показва предаността си към анти руската си позиция?!?!

23.12 2015 в 14:38

Прочетох "пияното изявление" (според Радка Радзпорената) на Доган и си зададох само един въпрос:

За кого бих гласувал догодина на президентските избори?
За Радка Дълбоката или за Ахмет Доган?
Нека видим и вашите нагласите:
Радка +
Ахмет -

23.12 2015 в 14:31


Доган е проклятиети за България!!!

23.12 2015 в 14:26

Много е забавно, когато един доносник от ДС, Г. Коритаров, коментира изявите на друг доносник!? Само че единият се проявява като изключително зрял политик, демонстриращ загриженост за България и българската нация, а другият, Коритаров, като най-обикновена американска подлога. Като подлец, какъвто е и в личният си живот!За четящите, за нормалните, няма да е трудно да се ориентират кого от двамата да предпочетат. Лично моя милост, клони към далече виждащият Доган!?

23.12 2015 в 13:26

Двама миндили коментират речта (най-вероятно писана в кой знае кой филиал на "бившата" ДС) на един прост впиянчен дръндарски циганин, кой знае защо натрапван ни като най-умния, най-стратега, най-хидролога, абе изобщо най-най-най. Те това е...

23.12 2015 в 13:05

Сложно нещо са речите на Доган, и то не сами по себе си, а заради това, че винаги усложняваме контекста, в който ги разглеждаме. Всеки мъдрува какво искал да каже, как всъщност трябвало да се разбира, кой трябвало да си търси нова работа и т.н. Сами сме си виновни за бъркотията. Предвид на това, че едва ли точно неговият електорат и неговите политически кадри (с някои изключения) задават интелектуалните стандарти на нацията, остава необясним стремежът на Доган към иносказателност и алгоричен изказ. Беспорните неща обаче, ако позволите, са: първо, ДПС е и си остава антиконституционна партия; второ, ДПС е проводник на чужди интереси (без значение чии); трето, ДПС създава корупционна среда, без която не може да води партиен живот; четвърто, понастоящем ДПС е неприемлив политически партньор; пето, ДПС разединява българската нация; шесто, ДПС беше "пробита" в ключови райони на местните избори, което води до загуба на влияние и т.н. Нормално е "бившият" лидер на ДПС да е критичен. Според мен тази партия няма да може да съществува в досегашния вид, защото формулата на Цветанов се оказа привлекателна за българските мюсюлмани. Почнеш ли да получаваш "отвън" това, което ти отказват "отвътре", свършено е с подобна партия. Краят ще е бавен и мъчителен.

23.12 2015 в 13:00

"Срам и за апологетите на евроценностите на маанетата, кючека и тихата агресия. Като Коритаров.

Господин Коритаров, приятелю Жмо, ти си изключителен предател и гад. Другите даже няма да ги споменавам."