Коритаров: Речта на Доган е предупреждение към Борисов да внимава

OFFNews 23 декември 2015 в 08:33 18059 22

Коритаров: Речта на Доган е предупреждение към Борисов да внимава

Снимка БГНЕС, архив

Тази атака от проруски позиции срещу Лютви Местан, който защитава евроатлантически позиции, е не просто атака срещу Лютви Местан от страна на почетния председател на ДПС. Аз мисля, че това е атака предупреждение към премиера на България Бойко Борисов: "Внимавай. Ако не водиш компромисна политика, отчитаща руските интереси в степен, която отговаря на Кремъл, може да ти се случи същият конфликт, какъвто се случва на г-н Местан.

Така журналистът Георги Коритаров разтълкува думите на Ахмед Доган в речта му пред ръководството на партията и представители на местната власт на ДПС. 

По думите му в изказването на Доган прозира "опит за проруски, прокремълски, пропутински интереси" за влияние върху политическия и обществения живот в България.  "И ако има нещо хубаво, то е, че това нещо за първи път става публично, става с аргументи, които могат да бъдат облечени в политически език и принципна рамка и повод за легитимен дебат, не за рекет и интриги, за внушения и задкулисен натиск", обясни Коритаров. Според него в позициите на Местан и Доган има разрив и би трябвало двамата да ги защитават с дебат. 

Той цитира анализ, според който вероятно скоро ще бъде намерен отговорът на "екзотична и конспиративна теория на прехода". "Че ДПС е продукт на КГБ още преди перестройката. Една от близките му цели към онзи момент е била свалянето на режима на Живков, но основно - етническата партия да бъде винаги фактор в политическата игра на реформираща се България и инструмент на Кремъл за влияние в Анкара", се казва в анализа.

Коритаров коментира още, че Доган прави отстъпление от принципите, които е защитавал преди години и припомни, че ДПС е била една от партиите, които са подкрепили безрезервно прелитането на американски самолети при бомбардировките в Сърбия. 

Според депутата от ГЕРБ Методи Андреев от речта на Доган прозира сблъсък на ценности и дълбок политически разрив. "Който показва различната визия на Доган за България като член на евроаталнтическата общност и позицията на Лютви Местан по този въпрос", коментира той. Според него говоренето стабилността в България не трябва да се превръща в мантра. "Защото стабилността в България може да бъде препотвърждавана само по един начин: с реформи. Стабилността, като запазване на статуквото, е вредна за България", обясни той. 

Андреев смята, че появата на речта на Доган не е случайна, на фона на няколко други събития: атакуваните от главния прокурор текстове от Наказателния кодекс, с които иска връщане на давността са престъпленията в комунистическия режим, идването на новия американски посланик у нас, чиято основна роля трябва да бъде противодействие на хибридната война и договорът за ремонта на МиГ-овете, който сега се проверява от прокуратурата и ДАНС. Андреев предупреди, че може да се стигне до ситуацията с "депесарския шут" при правителството на Филип Димитров, който е разчистил пътя на групировките и влиянието им във властта. 

По думите му, това, което казва в речта си Доган, е опасно, защото говори за утвърждаване на руските ценности със сила. Почетният председател на ДПС поставял по този начин евроатлантическата ориентация на България и обясни, че това е била ролята на ДПС още при създаването ѝ: изкуствено създадена партия, която да заключи един вот на репресираните от комунистическия режим, като по този начин ги изолира от демократичните процеси в страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!