Андрей Райчев: Шефът на турската партия мисли за България, ние - не

OFFNews 23 декември 2015 в 07:48 10705 26

Андрей Райчев: Шефът на турската партия мисли за България, ние - не

Снимка БГНЕС, архив

Шефът на турската партия мисли за България, а ние не. Това е унизително. Така социологът Андрей Рачев коментира новогодишната реч на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган пред ръководството на партията и кметове. 

Според Райчев не е сериозно един от лидерите на дясното - Радан Кънев, да определя речта като "пиянски брътвеж". Той обясни, че става въпрос за сериозно политическо изказване. 

"Аз много се зарадвах, като го прочетох, защото за първи път имахме реално политическо изказване за съдбата на България. Дали Местан ще бъде сменен, това не е важно за ДПС", обясни Райчев в интервю за Нова тв. По думите му Доган предвижда несигурност в Европейския съюз и в съдбата на турското население в България. "Това е съдбата на нас, българите", каза той и обясни, че поводът за речта на Доган е геополитически и в нея в резюме се казват три неща: Европа е в тежка криза и не просто е в тежка криза, а лидерите нямат представа как за излязат от нея. Втора точка – САЩ губят лидерството в света. Този модел е изчерпан. И трето – между Русия и Турция зрее конфликт, който е много опасен.

"Всичко това води до преосмисляне на политиките на ДПС. Доган вижда опасност как се кара колата и че турците в България може да се окажат заложник на чужди игри, както украинците станаха заложник", обясни Райчев.

Според него Доган не е отправил упрек за това, че сближаването с Турция е погрешно. В същото време обаче Ердоган е станал по-агресивен, а Турция е един от кандидатите за лидер на ислямския свят.

"Няма да продължим тази политика, защото превръщаме нашите турци в заложници. Ние сме елемент от България, казва той, а не елемент от турската политика. Ние трябва в този момент да сме елемент от България", обясни Райчев думите на Доган. 

Според него в тях не се казва, че трябва да бъде направен завой към Русия. Но има предупреждение, че ако се стигне до сериозен конфликт между Русия и Турция, ще има фатални последици. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!