Конституцията ще може да се променя и с референдум след скандална поправка

Георги А. Ангелов Последна промяна на 17 септември 2020 в 17:28 5857 2

Снимка Георги А. Ангелов

Вече може да се правят референдуми за президентска република, за промяна на конституцията или пък по въпроси за изменение територията. Това стана възможно след като изненадващо днес парламентът прие предложение на ВМРО с което се изтрива точка 1 от алинея 2, в член 9 от закона за референдумите. В нея се казва, че не могат да се правят референдуми от компетенцията на Велико Народно събрание. Това се случи при гласуване на промените на Изборния кодекс. Предложението на “Обединени патриоти” е записано в Преходни и заключителни разпоредби и мина със 114 гласа "за", 61 "против" и двама - "въздържал се".

Абсолютно противоконституционно решение, заяви депутатът от БСП Крум Зарков пред OFFNews.

За промени в Конституцията в момента са необходими 160 подписа, за свикване на Велико Народно събрание или толкова гласа в обикновен парламент. В същото време референдум се свиква с минимум една пета от народните представители (48 гласа), президент, правителство, не по-малко от една пета от общинските съвети в страната или инициативен комитет на граждани, събрал не по-малко от 200 000 подписа. Достатъчно е повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права да са гласували на допитването и решението на референдума може да бъде направено закон с решение на парламента.

Според неофициална информация ГЕРБ са гласували за предложението на патриотите, за да бъдат подкрепени за проекта си за нова конституция. Това изискване - референдуми да се свикват по въпроси от компетенцията на ВНС беше поставено, като изискване от "патриотите" за подкрепа на проекта за нова конституция. 

"Направиха възможно под въпрос да бъдат поставени - забележете! - изменения на територията ни; формата на държавно устройство и управление; непосредственото действие на конституционните разпоредби; спазването на международните договори, които страната ни е ратифицирала; неотменимостта на основните права на гражданите и въобще - цялата ни конституция! Накратко, за да продължат безотговорния си експеримент с изготвяне на нова конституция, ГЕРБ, по акъла на "патриотите", практически се опитва отсега да отмени основния закон на България", коментира Крум Зарков във фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2468

2

Име на профила

17.09 2020 в 20:02

Радисън вече е ИнтерКонтинентал, а голямото общежитие вече е кенеф.

7671

1

Hissarion

17.09 2020 в 18:08

Патреодите и мутрогербите се хвърлят вабанк. Вече няма какво да губят и могат да потрошат де що видят, че не се знае дали ще ги приемат пак в голямото общежитие срещу Радисън.