Комисията по отбрана отхвърли ветото на президента за БТР-ите за Украйна

Кристина Минчева 06 декември 2023 в 17:22 2205 4

Комисия по отбрана

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ и Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС в Комисията по отбрана

Ветото на президента върху Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно БТР-и на Украйна, беше отхвърлено от Комисията по отбрана. С 11 гласа "за" и 4 "против" депутатите отново подкрепиха закона.

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно БТР-и на Украйна.

В мотивите на държавния глава е отбелязано, че депутатите не са достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което прави невъзможна обективната преценка дали техниката е с отпаднала необходимост. Според него предоставяната техника е високопроходима и би могла да се използва за охрана на българската граница и за оказване на помощ при бедствия и аварии.

Според министъра на отбраната мотивите на президента за налагане на ветото не са свързани с Министерството на отбраната, защото "машините са собственост на Министерството на вътрешните работи". Той добави, че армията не е проявила интерес към бронираната транспортна техника.

Тагарев отново посочи, че БТР-ите са с отпаднала необходимост и уточни, че това не са машини, с които украинските войници могат да тръгнат в атака, но могат да се използват от войските за териториална отбрана и в леки условия вършат работа.

По отношение на превозването им министърът на отбраната посочи, че са ангажирани три министерства - на транспорта и съобщенията, на вътрешните работи и на отбраната. От думите на Тагарев стана ясно, че не е дискутиран въпросът кой ще поеме разходите.

"Възраждане" подкрепи ветото на президента.

"Самият факт, че техниката ще се използва от Украйна, показва, че тя може да свърши работа и в България", смята Николай Дренчев от "Възраждане". 

Председателят на комисията Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС поясни, че проектът на решение се разглежда още от юни месец и дебатът се води вече повече от половин година, което означава, че "темата не е претупана от НС". 

"Тези машини са обявени от състава на МВР за излишни не от вчера, не от днес, а от години назад. България има по-модерна техника, която ще ѝ е от полза. Техниката дори в резерв на МО е по-модерна", каза още Гаджев.

 Гл. комисар Николай Николов потвърди, че старите бронетранспортьори на жандармерията не са нужни на МВР.

"МВР смята, че въпросната военна специална бронирана техника е с отпаднала необходимост за структурите ни при изпълнение на своите функции. Същата не е необходима за военновременните задачи на МВР, както не е възможно нейното използване от структурите на гранична полиция за охрана на българската граница. За реакции при усложнена обстановка на разположение на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" е налична съвременна техника - приблизително 500 високопроходими автомобила", каза Николов.

Той допълни, че в това число влизат и 33 машини тип верижна специална техника и 85 АТВ-та. Гл.комисар Николов потвърди, че сред 500-те машини има и бронетранспортьори, но бройката им е класифицирана информация.

Споразумението за предоставяне на бронирана транспортна техника бе подписано в София на 8 август, както и в Киев - на 13 ноември. На 22 ноември със 152 гласа "за" и 57 "против" Народното събрание прие България да дари безвъзмездно 100 бронетранспортьора с отпаднала необходимост на Украйна.

Ветото на президента ще се гласува в пленарната зала в петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7925

4

Trabajo

06.12 2023 в 21:34

на снимката тоМИСЛАвъ сякаш си намества вчерашния аперитив.

гот.

1000

3

PaulPierce

06.12 2023 в 18:55

Руският роб Радев става доста смешен с подкрепата си за Путин

1005

2

ПР

06.12 2023 в 18:47

Пак ще напиша-нормалните,бивши членки на ВД,пратиха старото и ненужно вече въоръжение на фронта.Може и да е помогнало срещу Путлер Ордата.Но и спечелиха от това,като изтъргуваха много изгодни договори за покупка на ново.
Докато Радефф....Само примерче давам.Любимият Му,ковчег с крилца,МиГ 29.Радарен,термичен и СО отпечатък във въздуха е над 10 км.Т.е,F 16 или 22,или 35,го е засякъл,изстрелял е 1-2 ракети и волно е отлетял,така щото и генерал да си,за минутка си изпарен в небесната шир.

2550

1

alfakentavur

06.12 2023 в 17:47

"Самият факт, че техниката ще се използва от Украйна, показва, че тя може да свърши работа и в България", смята Николай Дренчев от "Възраждане".

Не знах, че и нас СССРайхът ни е нападнал и ни е окупирал територии. Явно на "патриотите" Израждане им се иска.

 
X

Да помогнем на украинските деца!