Коя е Ива Митева-Рупчева, новият председател на парламента

Ружа Райчева 15 април 2021 в 14:58 29012 0

Снимка Сергей Антонов

Ива Митева-Рупчева

Ива Митева Йорданова-Рупчева беше предложена от „Има такъв народ“ за председател на Народното събрание и избрана със 163 гласа. Така тя става третата жена председател на Народното събрание след Цецка Цачева и Цвета Караянчева, и двете от ГЕРБ.

Родена е на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е право в Софийския университет през 1996 г., а сега преподава на бъдещите юристи в Нов български университет, води курс "Практическо нормотворчество". Професионалният ѝ стаж започва в Министерството на правосъдието през 2000 г. В състава на 45-тия парламент е избрана от листата на "Има такъв народ" в 23-ти МИР София. Владее английски език. Има млада дъщеря на име Мила, която пише стихове. Двете споделят обща любов към театъра и пътешествията.

Ива Митева е била директор на Дирекцията по правни въпроси в стария парламент. Тъй като работи отдавна в парламента, познава в детайли администрацията. Кабинетът ѝ е бил в Партийния дом и тя е отговаряла за европейското право. Докоснала се е до всички основни закони в държавата през последните години. Като познавач на европейското право тя е помагала на депутатите в изработването на промените в изборното законодателство.

От създаването на телевизия 7/8 ТВ е редовен гост на предаването "Студио Х", водено от Тошко Йорданов Хаджитодоров - на свой ред новоизбран председател на парламентарната група на "Има такъв народ".

"Заставам с голямо вълнение на тази трибуна заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ни да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата на днешната усложнена реалност", заяви Митева след избирането си.

"Поздравявам всеки един от вас с избора му на депутат. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита на доказалите се професионалисти, да добавим младостта, енергията и новаторския дух на новоизбраните колеги", каза още тя. Според нея, прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи принципи в работата на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови