Проверките на пътя - само от катаджии и пред камери

OFFNews 25 ноември 2014 в 13:23 10361 13

Проверки на шофьорите по пътищата ще могат да извършват само пътни полицаи, като патрулите ще бъдат оборудвани с видео камери и микрофони за аудио запис. До месец пък 2500 автомобила на МВР ще бъдат оборудвани с GPS-и.

Това са част от мерките за контрол на пътното движение, които МВР реши да предприеме след случая със заснетия пътен полицай, който взима подкуп.

Пред журналисти вътрешният министър Веселин Вучков обясни, че в 400 коли на МВР вече са монтирани GPS системи за контрол. В близките три месеца пък трябва да бъдат монтирани камери и системи за аудиозапис във всички 450 коли на „Пътна полиция”. 

Вучков обясни, че спирането за проверка ще се прави от поне два патрула, като единият ще заснема действията другия. Местата за спиране ще бъдат обявявани предварително, като самите пунктове ще бъдат обозначени с табели. Охранителните полицаи ще могат да спират коли само за обща проверка, като те ще могат да установяват самоличност на водача и пътниците, проверка на регистрации и багаж.

Пътните полицаи, които ще имат право да ни спират, имат униформа със светлоотразителни кантове и надписи „Пътна полиция”, а фуражките им са бели. При ниски температури под 5 градуса те могат да ползват черна плетена шапка с надпис „Пътна полиция”, като задължително ще имат и бадж със снимка, на който са посочени име и идентификационен номер.

В дежурен център ще се подава информацията за спрян шофьор, като пътните полицаи ще трябва да дадат основанието, на което се прави проверката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!