България на последно място в ЕС по борба с корупцията

Симона Костадинова Последна промяна на 03 декември 2014 в 13:35 7497 6

България, Италия, Гърция и Румъния са на последно място в ЕС по отношение на борбата с корупцията. Четирите страни имат 43 пункта при максимални 100 и средно 64 за Евросъюза.

Това показва Индексът за възприятие на корупцията за 2014 г. на международната асоциация "Прозрачност без граници", който бе представен днес.

Под 50 пункта показват сериозни проблеми с корупция в страната. У нас тя е в "хронично лошо състояние" и значително по-лошо състояние от средното за ЕС, където 82% от страните са с по-висок резултат.

Все пак България напредва, макар и едва забележимо - през 2013 и 2012 г. страната ни е имала два пункта по-малко, 41 и е заемала 77-то място от общо 177 изследвани държави. По-съществен напредък би се отразил в индекса с поне 4 пункта увеличение в общия сбор, отбеляза изпълнителният директор на "Прозначност без граници" за България Калин Славов. Такъв напредък би показал, че се полагат големи усилия в борбата с корупцията и че публичните институции извършват реформи, допълни той. Според него подобряването на индекса ни се дължи на подобряването на икономическата среда в ЕС, а не на вътрешни фактори.

През 2014 г. България е на едно ниво в борбата с корупцията със страни като Свазиленд, Сенегал и Бразилия, чийто резултат също е 43.

"Скептицизмът в България по отношение на ефективно противодействие на корупцията, за съжаление, се запазва. От 5 години в България не се случва създаване на електронно правителство. Не се случва свързването между отделните институции", коментира резултатите програмният директор на "Прозрачност без граници" Катя Христова.

На първо място в света е Дания с индекс 92, а на последно - Сомалия и Северна Корея с индекс 8.

Челната тройка на страните с най-малко корупция се допълва от Нова Зеландия (91) и Финландия (89), а в Топ 10 влизат Швеция (87), Новрегия и Швейцария (по 86), Сингапур (84), Нидерландия и Люксембург (по 82). Последна в пъвата десетица е Канада с индекс 81.

Подредбата на страните от ЕС и Западна Европа изглежда по следния начин:

Тя показва, че с най-ниско ниво на корупция са Дания, Финландия, Швеция, Норвегия и Швейцария, а с най-високо - Румъния, Италия, Гърция, България.

Лидерите в ЕС Дания, Финландия, Швеция, Норвегия са държави, чиито институции работят ефективно и прозрачно, коментира Ваня Нушева от "Прозрачност без граници".

Сред страните, които са по-напред от България в световен мащаб, са Кувейт, Турция, Македония, Оман, Куба, Гана, Хърватия, Саудитска Арабия, Руанда, Намибия, Лесото, Бахрейн.

Турция и Китай пък са държавите, които бележат сериозен спад в индекса си за борба с корупцията. И двете страни тази година имат с 5 пункта по-малко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.12 2014 в 16:24

Освен Интернет връзките, най-ниската цена на тока и сравнително ниската ставка за подоходен данък, не се сещам други позитивни първи места. Може би след Гърция сме най-стариапарат държава. Ако приемем че Гърция е пряк наследник на Византия или древна Елада

03.12 2014 в 16:24

Освен Интернет връзките, най-ниската цена на тока и сравнително ниската ставка за подоходен данък, не се сещам други позитивни първи места. Може би след Гърция сме най-стариапарат държава. Ако приемем че Гърция е пряк наследник на Византия или древна Елада

03.12 2014 в 15:53

Първи сме по износ на фалшификатори на кредитни карти, крадци, наркотици и търговци на наркотици, продажба на оръжие на съмнителни лица и групи, подготовка на терористи, износ на проститутки, по лоша инфраструктура, секретни сметки в чужди банки, брой на чужди граждани управлявали страната...Ако е малко, ще продължа със списъка...

03.12 2014 в 14:18

И не само!
В България се намира най-голямото циганско гето в ЕС.
Освен това е на първо място с отрицателния си прираст. "Изчезваме" с около 50хил. на година.
България е на първо място по брой родени деца от деца на глава от населението.

03.12 2014 в 14:10

По скоростта на интернета и по брой собствени жилища на глава от населението :)

03.12 2014 в 13:44

България е на Последно Място в ЕС по:
-Доходи
-Продължителност на живот
-Чужди инвестиции
-Усвояване на евро-фондове

Но... и ний сме ВСЕ НЯКЪДЕ ПЪРВИ!

Някой може ли да даде предположения по какво сме първи в ЕС?