Карадайъ поиска оставката на председателя на парламента

Ружа Райчева 28 януари 2022 в 09:41 2516 0

Снимка Архив

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев заради липса на отговор от страна на вътрешния министър Бойко Рашков по повод купуването на гласове на изборите 2 в 1 през ноември. 

"Щом това писание според Вас е отговор на моя въпрос към Бойко Рашков, значи ще трябва да влезем в процедура на оставката на председателя на Народното събрание", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, като се позова на чл. 90 ал. 1 от Конституцията, който гласи, че народните представители имат право на въпроси към министрите, а те, на свой ред, са длъжни да отговарят на въпросите им. 

"На 15 декември съм задал въпрос на г-н Бойко Рашков и до днес не съм получил исканите документи. Току-що погледнах в сайта на НС - на статуса на зададения въпрос от мен стои, че е отговорено на моя въпрос. Или влезте в ролята на председател, или ако не можете да свършите тази работа, освободете това място, за да може друг да изпълнява коректно функциите на председател."

По думите на Карадайъ по този начин Никола Минчев лъже народните представители, българските граждани и премиера, който си мисли, че министрите му изпълняват задълженията си по Конституция.

"Съгласно правилника съм поискал документи. Те съдържат ли се в това писание, което най-вероятно е адресирано до Вас? Ставате съучастник в нарушаването на Конституцията и правилника на НС", обърна се към председателя на НС Карадайъ. 

Иван Тотев от ГЕРБ каза, че ще подкрепи искането за оставката на Минчев. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов