Кандидатите за председател на ВКС ще бъдат изслушани в понеделник

OFFNews 08 януари 2015 в 13:19 1718 2

Кандидатите за председател на ВКС ще бъдат изслушани в понеделник

Двамата кандидати за председател на Върховния касационен съд (ВКС) - Павлина Панова и Лозан Панов, ще бъдат изслушани от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет в понеделник 12 януари.

На извънредно заседание днес членове на Висшия съдебен съвет поискаха от правосъдния министър Христо Иванов да сложи край на спекулациите, че има политически екшън план за предсрочно прекратяване на мандата на съвета. Заседанието беше свикано от министъра по настояване на 11 съдебни кадровици, сред които и главният прокурор.

Скандалите са свързани с процедурата на избор на председател на ВКС и съмненията за манипулация на системата за случайно разпределение на делата в СГС. Кадровиците поискаха обяснение от министъра защо смята, че ВСС излъчва сигнали за предрешеност на състезанието между Лозан Панов и Павлина Панова. Вместо това правосъдният министър беше обвинен в некомпетентност, беше му предоставена документация за избори, правени от предишни състави на ВСС и беше поискано да уведоми Министерския съвет, че има решение на Конституционния съд, което оказва как точно се прекратява предсрочно мандата на изборни органи, съобщи БНР.

Иванов обясни, че е притеснен от натрупването на поредицата от обстоятелства, които създават съмнение, че всъщност изборът между Панова и Панов ще зависи от тяхното представяне, а не от някакви предварителни договорки. Той изрази притеснение от забавяне на процедурата, както и от изказването на някои съдебни кадровици.

Изненадващо Михаил Кожарев обяви, че управляващите се готвят да разпуснат този състав на ВСС, за да бъде избран друг - по-послушен състав на ВСС, който пък от своя страна да избере следващия председател на Върховния административен съд. Към поста на Георги Колев, по думите на Кожарев, имал амбиции лидер на Реформаторския блок. Христо Иванов отрече да знае за такъв екшън-план и припомни, че многократно е заявявал, че за него разпускането на ВСС би било вредно. Той призова съдебните кадровици при дебат за проблеми в съдебната система да не ги превръщат в тема за продължителността или не на мандата на Съвета.

Пред ВСС днес се проведе протест с искане за реформи в съдебната система. 20 души отправиха критики към работата на Съвета и възразиха, че той се активизира само когато чужд дипломат постави конкретен проблем, а когато това правят обикновените граждани, съдебните кадровици не реагирали.

Сред протестиращите беше и синът на Андрей Луканов Карло Луканов, който възразява срещу дискриминационната съдебна практика спрямо бащите след развод.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!