Кандидатите за главен инспектор при ВСС ще бъдат изслушани в парламента

OFFNews 19 февруари 2015 в 13:07 1988 0

Кандидатите за главен инспектор при ВСС ще бъдат изслушани в парламента

Двете кандидатки за поста на главен инспектор при Висшия съдебен съвет (ВСС) ще бъдат изслушани в правната комисия на парламента на 18 март. 

На свое заседание комисията е решила да допусне до изслушване Вера Чочкова и Теодора Точкова, след като е установено, че двете отговарят на изискванията за заемане на длъжността главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет по Закона за съдебната власт и след като двете са представили необходимите документи, определени с приетите с решение на Народното събрание от 11 декември 2014 г. процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представяне и публично оповестяване на документи и изслушване на кандидати за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Мандатът на предишния главен инспектор на ВСС - Анна Караиванова, изтече през януари 2013 г., а тя подаде оставка октомври 2014 г.

Изборът се забави, защото 41-то и 42-то Народно събрание не успяха да се обединят около една кандидатура.

В края на работата на миналия парламент Точкова и Чочкова бяха номинирани и дори изслушани от депутатите, но до избор така и не се стигна заради предсрочното разпускане на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови