Депутатите изслушват Точкова и Чочкова

OFFNews 04 юни 2014 в 07:45 2824 0

Вера Чочкова и Теодора Точкова
Номинациите им бяха направени от Съюзът на съдиите в България и внесени от депутати от "Коалиция за България".

Комисията по правни въпроси в Народното събрание ще изслуша кандидатите за главен съдебен инспектор Вера Чочкова и Теодора Точкова.

Номинациите им бяха направени от Съюзът на съдиите в България и внесени от депутати от "Коалиция за България".

По-рано председателят на комисията Четин Казак каза, че конкуренцията при избора е осигурена. Според него оставката на сегашния главен съдебен инспектор Ана Караиванова трябва да бъде гласувана непосредствено преди определянето на неин наследник на поста, за да не се стига до вакуум.

За избирането на нов главен съдебен инспектор е необходимо мнозинство от 160 депутати. Мандатът на Караиванова изтече в началото на 2013 година и през октомври тя подаде оставка пред парламента.

До номинацията на Точкова и Чочкова се стигна, след като около посочения преди това кандидат за поста - Веселина Тенева, изплува имотен скандал. Разследване показа, че съпругът на съдийката от Върховния административен съд (ВАС) – Георги Георгиев, е участвал в доста изгодни заменки на апартменти, собственост на скандалната общинска фирма "Софийски имоти" ЕАД и дъщерното ѝ дружество "Заводпроект" ЕООД - през 2002 и 2003 г. от столичното дружество са прехвърлени 35 имота и апартамента срещу 3 етажа от административна сграда на ул. "Гурко" 12.

След проверка и изслушване на Тенева в етичната комисия, Висшият съдебен съвет не откри нарушения. Комисията тогава прецени, че се касае за строго лични имуществени отношения и не са налице данни за нарушение от страна на съдия Тенева на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Веселина Тенева беше председател на съдебния състав по делото срещу Ахмед Доган и хонорара от 1 млн. евро, който той получи като консултант за хидровъзела Цанков камък. Тогава съдът прецени, че Доган не е в конфликт на интереси.

Името на Тенева беше спрягано и сред кандидатурите за избора на конституционни съдии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!