Калфин: Дефицитът в министерствата говори за лоша бюджетна дисциплина

OFFNews 10 ноември 2015 в 10:50 2334 1

Калфин: Дефицитът в министерствата говори за лоша бюджетна дисциплина

АБВ смята, че финансовият дефицит в голяма част от министерствата говори за лоша бюджетна дисциплина. Това каза за БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

"Над 50% от средствата, предвидени за актуализация на бюджета за 2015 година, са за приключване на проекти и там има обективни причини. Трудно можеше в края на миналата година да бъде предвидено какво ще бъде завършено и колко ще има нужда от финансиране. Друга част е свързана с компенсации по отделни ведомства. Становището на АБВ е, че тук става дума за хлабава бюджетна дисциплина. Преди месеци премиерът Борисов каза, че за всяка актуализация на бюджета на министерство иска оставка на министър. В такъв случай няма да останем министри в кабинета", каза вицепремиерът.

Калфин обясни, че МВР получава 180 млн. допълнително с актуализацията на бюджета. Голямата част от тези средства ще отидат за компенсации за напускащи служители. 

Той заяви, че реформа се прави с пари, а не само чрез съкращаване на хора.

Трябва да се освободят средства, с които силовите ведомства да получат оборудване и по-модерна техника. Ако не се подобрят материалните условия, едва ли ще се повиши качеството в МВР.(…) Пропусна се важна стъпка – диалогът със служителите. Реформата е доста по-цялостна от това преструктуриране. Тя включва промени в материалната база, а промяната в статута на служещите в този сектор е нещо неизбежно. Надявам се сега да има достатъчно разговори и да се успокоят работещите, че няма да загубят от социалния си пакет. Трябва да се разделят различните видове труд в тези ведомства и новите служители да знаят, че имат различни условия, когато постъпват на работа. Според него, когато класът прослужено време влезе в заплатата, тя замръзва, обясни Калфин.

Според него бюджетът за 2016 година показва, че ще има около 2 млрд. лв. повече разходи в сравнение с 2015 година:

От тях една четвърт ще отиде в социалната сфера, огромната част за актуализацията на пенсии. Другите увеличения отиват именно е сектор "Сигурност", където се надявам, че ще бъде повишено качеството на материалния ресурс. Средства ще бъдат насочени и към сферата на образованието – повишаване на заплатите на учителите и разширяване на целодневното образование.

Той беше категоричен, че предвиденият дълг за 2016 година в размер на 5 млрд. е част от гласуваните миналата година 16 млрд. лева и няма да бъде теглен нов: Тези средства отиват за погасяване на стар дълг и покриване на дефицитите.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика