Над 2000 полицаи са подали рапорти за напускане

OFFNews Последна промяна на 06 ноември 2015 в 12:55 5218 18

Над 2000 полицаи са подали рапорти за напускане

Близо 2000 служители на МВР са подали рапорти за напускане. Това стана ясно след срещата на председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов с депутати от Реформаторския блок и финансовия министър Владислав Горанов.

Пред журналисти синдикалистът заяви, че няма да бъдат направени отстъпки от исканията и протестите на полицаите продължават в цялата страна.

Попов припомни, че лятото са протестирали повече от месец и са предложили въвеждане на същите промени, но с гратисен период от три години. Ръководството на МВР тогава не отговорило на исканията им. 

Просто на хората им писна и излязоха. Това, че на някои колеги им дойде до козирката и излязоха на улицата, без да питат на кой трябва да се обадят и за какво, аз какво да кажа, каза Попов. Според него ефектът за системата от напусканията е нанасянето на сериозен удар по и без това сриналата се мотивация на служителите.

Той обясни, че има заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова, с която се разпорежда да се установи, дали има извършени дисциплинарни нарушения. Притесненията на полицаите не са свързани само с размера на заплатите, обясни синдикалистът:

Заплатите няма да намалеят, ще се случи обаче нещо друго. Аз в момента имам 20 години стаж, това означава, че получавам допълнително възнаграждение в размер на 40 процента от основната заплата. При сега действащите разпоредби колегата ми, който е започнал тази година, с натрупване на стаж започва да ме настига като заплата. Ако се приеме това, което предлага господин Горанов, той няма да ме настигне и тази разлика от 40 процента между нашите заплати ще си остане, докато сме служители в МВР.

Един от негативните ефекти за системата са многото напуснали полицаи.

В 13.00 часа в неделя пред сградата на парламента ще се проведе национален протест на полицаите. 

Министърът на финансите Владислав Горанов призова полицаите да не напускат. Той обясни, че се запазват 20-те заплати при напускане на системата.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.11 2015 в 13:21

А колко от тях са освободени с днешна дата?

07.11 2015 в 11:57

Проблемът в МВР не е липсата на средства, а ниската ефективност. Ако три пъти по-малко полицаи вършеха работата на тези в момента, щяха да имат три пъти по-големи заплати. А е факт, че полицаите може да са три пъти по-малко, защото в момента сме на едно от първите места в света по брой полицаи на глава от населението. Дето имаше една приказка 9 баби, бебето гладно...по-добре малко на брой добре платени професионалисти, отколкото като ся. С оглед на това всяко съкращение във външно е добре дошло.

07.11 2015 в 07:27


Много се чудя как трябва да разсъждаваш та да не си съгласен с коментара на Мери? Какво толкова ни озлобява един срещу друг? Как тази злоба се използва от едни хора да трупат пари и власт на собствените ни гърбове?
На всички е ясно, че МВР не работи както би трябвало. Че ширещата се престъпност е резултат именно на тази лоша работа. Че има сред тях хора , които злоупотребяват с дадената им власт. Само че както е известно рибата се вмирисва от към главата. Основна вина за това положение имат тези които трябва да създадат реда в това министерство, тези които създават правилата и следят за спазването им. А обикновените служители са колкото лоши, некадърни и т.н.квалификации от форумите, толкова са и жертви. С тази масова отрицателна реакция ние прехвърлихме (а може и това да се целеше) върху редовия полицай. И шефовете и политиците изведнъж станаха най-невзимни. За мен тази реакция си беше най-явна андрешковщина - да мразиш властта чрез представителя, който е най-близо до теб без да разграничаваш задължения и отговорности на тези, които са над него.
Реформа трябва да има, но не мисля, че тя трябва да бъде в съкращаването на 10000 полицая, спестяването на едни пари и готово - от утре вече престъпност няма да има.
А най-страшното в случая е проявената за пореден път наглост, некомпетентност и лицемерие на тези управляващи. В този смисъл трябваше да подкрепим полицаите защото не е нормално да се говори едно, а в същото време тайно да се подготвя точно обратното. С този маниер се пусна прословутата пенсионна реформа - след неделна среща със синдикатите хайде всички пари в НОИ. Някои от действията на Москов са по този начин -сливането на болници - да има някакъв резултат? Танев в образованието - всеки ден някакви безумни идеи на парче. Ту махат часове по някои предмети, след това ги връщат. Спорта - Пламен Кнстантинов много хубаво го каза - строят се зали, режат се ленти за да се усвояват пари. След 10 дни тези зали са затворени. Културата - същата работа. Усвояваме пари и строим древни кули и крепости. Направо ще бием македонците по идиотия.
Страшният проблем ни е, че това управление създава хаус. А зад този хаус се преразпределят власт и пари. Пускат се мишлетата да се бият едно с друго и на спокойствие можеш да си правиш далаверите. Четохте ли статията за съветника на премиера, който взима 25% от фонд работна заплата в едни от най-задлъжнелите държавни болници.
Та мислете преди да се хвърляте да обиждате и да правите сметки кой колко взима и от къде.

06.11 2015 в 17:51

Имах приятел, криминален експерт. При едно убийство на дете, захвърлено в канавка, след оглед на местопрестъплението всички отказвали да изнесат трупчето на шосето, защото гледката била смразяваща, а имали деца и не могли да приемат, че това се е случило на друго дете. Избрали него като неангажиран човек да свърши тежката работа. На другата сутрин, когато се погледнал в огледалото, видял, че кестенявата му коса била цялата до последния косъм бяла. След години отиде в провинцията да посети болен приятел. На връщане към хотела го пребили и убили - за едно яке, 2 GSM-а и 100 лв. Кой прави хората убийци и престъпници? Ние всички и трябва да си помислим, преди да хвърляме камъни.

06.11 2015 в 16:12

Кой да е бе "Въпрос"? Някой на който това му е работата. Със сигурност не са тулупите блокиращи движението. А смятат кой колко взима, защото те го плащат... и не са доволни от това, което получават насреща :)

Между другото никой не реве против пожарникарите. Прасетата с пищов на кръста са проблема...

На никой не му се полага да работи пиявица, никой не е длъжен да отглежда най-голямата ОПГ в държавата.

06.11 2015 в 15:57

Супер, още 10 пъти по толкова и ще сме си направили реформата в МВР.

06.11 2015 в 15:41

Ultra-тъп, а сега като има свлачище със затрупани хора в ловешко кой е там? При това гнусно престъпление с убитото дете в Сливен кой е на местопрестъплението? При онова меле в тунела на Хемус кой вадеше хората? Ти ли? Или седиш в топъл офис и ръсиш мозък по сайтовете. Аман от тъпанари ! Аман от тъпи, манипулируеми хора седнали да правят сметки кой колко взима, а не оценяващи труда на другите!

06.11 2015 в 15:17

Супер, но са малко, трябва поне още 10000!

06.11 2015 в 14:52

основна плюс 40 % над нея прави сигурно поне - 100-200 лв. над 1000 лв. Като приемат молбите за напускане, по съкратят още някоя друга бройка, дадат им не 20, а 8 осн. заплати при пенсиониране, ще има пари за по високи заплати на новопъстъпилите. И пак ще са по-високи от тези на учителите.

06.11 2015 в 14:52

основна плюс 40 % над нея прави сигурно поне - 100-200 лв. над 1000 лв. Като приемат молбите за напускане, по съкратят още някоя друга бройка, дадат им не 20, а 8 осн. заплати при пенсиониране, ще има пари за по високи заплати на новопъстъпилите. И пак ще са по-високи от тези на учителите.