Над 2000 полицаи са подали рапорти за напускане

OFFNews 06 ноември 2015 в 12:55 5970 18

Над 2000 полицаи са подали рапорти за напускане

Близо 2000 служители на МВР са подали рапорти за напускане. Това стана ясно след срещата на председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов с депутати от Реформаторския блок и финансовия министър Владислав Горанов.

Пред журналисти синдикалистът заяви, че няма да бъдат направени отстъпки от исканията и протестите на полицаите продължават в цялата страна.

Попов припомни, че лятото са протестирали повече от месец и са предложили въвеждане на същите промени, но с гратисен период от три години. Ръководството на МВР тогава не отговорило на исканията им. 

Просто на хората им писна и излязоха. Това, че на някои колеги им дойде до козирката и излязоха на улицата, без да питат на кой трябва да се обадят и за какво, аз какво да кажа, каза Попов. Според него ефектът за системата от напусканията е нанасянето на сериозен удар по и без това сриналата се мотивация на служителите.

Той обясни, че има заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова, с която се разпорежда да се установи, дали има извършени дисциплинарни нарушения. Притесненията на полицаите не са свързани само с размера на заплатите, обясни синдикалистът:

Заплатите няма да намалеят, ще се случи обаче нещо друго. Аз в момента имам 20 години стаж, това означава, че получавам допълнително възнаграждение в размер на 40 процента от основната заплата. При сега действащите разпоредби колегата ми, който е започнал тази година, с натрупване на стаж започва да ме настига като заплата. Ако се приеме това, което предлага господин Горанов, той няма да ме настигне и тази разлика от 40 процента между нашите заплати ще си остане, докато сме служители в МВР.

Един от негативните ефекти за системата са многото напуснали полицаи.

В 13.00 часа в неделя пред сградата на парламента ще се проведе национален протест на полицаите. 

Министърът на финансите Владислав Горанов призова полицаите да не напускат. Той обясни, че се запазват 20-те заплати при напускане на системата.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!