Йотова: Преувеличава се проблемът за влошаване на отношенията с Турция

Последна промяна на 19 март 2017 в 12:50 3476 3

Снимка БГНЕС

Споразумението между Европейския съюз и Турция за мигрантите не работи в най-важната му част, а именно възможността на европейските страни да връщат граждани на трети държави на турска територия. На фона на заплахите на турския президент Реджеп Ердоган е време Европейският съюз да ревизира споразумението си с Турция. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНР.

Според нея споразумението не е показало очакваните резултати, тъй като продължава да има и пропускливост от турските брегове към гръцките острови, а ЕС не разполага с резервни варианти за разрешаването на мигрантската криза.

„България трябва да има по-активна роля при реформата на Дъблинското споразумение, тъй като и последният вариант, предложен от Европейската комисия, не отменя тежестта на граничните държави, каквато е България, да приема и да получава най-големия натиск от мигрантските вълни. Тук нашата позиция трябва да бъде много, много по-категорична“, смята вицепрезидентът.

По думите ѝ се преувеличава проблемът от нарушаването на отношенията с Турция, за да не се допусне голяма мигрантска вълна. 

„Вижте колко е предпазлива и позицията на други европейски държави, включително на Германия. Турският президент проведе много остра кампания срещу германската държава със средства, които в една друга ситуация биха били недопустими. Те и в тази ситуация са недопустими", каза тя.

Според нея големият проблем не е в рамките на предизборната кампания, а ще дойде след референдума в Турция на 16 април. 

Турция е част от бъдещия проект на Европа – докъде и как Европа ще се разширява. От колко време турската държава стои в подстъпите, смята Йотова.

В коментар за идеята за Европа на няколко скорости Йотова посочи, че България трябва да заложи на последния вариант в Бяла книга за повече Европа във всички сфери.

Европа отдавна е на няколко скорости, по темата с миграцията също има няколко скорости. Едно от проявленията напоследък е голямата тема за т.нар. главен прокурор на ЕС – политика, която много отдавна мина през Европейския парламент. И сега изведнъж се оказва, че тихомълком само 19 държави в момента решават да участват в изграждането на тази институция. Големи страни в ЕС, които в началото бяха едни от най-големите ентусиасти да има главен прокурор на Европа, в момента се отдръпнаха и заговориха за суверенитет. Тъжното е, че политическата ситуация в една държава от гледна точка на избори слага отпечатък върху европейската политика. Това е един много сериозен и отрицателен белег. Това вече е една разединена Европа, коментира Йотова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5007

3

Nik68

19.03 2017 в 19:24

Още един вице със собствено, мнение, его и позиция. Нищо хубаво не го чака ген Радев с тази мила годпожа Йотова.