Кючуков: Не е изненадващо, че Турция рекетира ЕС

OFFNews 18 март 2017 в 12:29 2878 0

Не е тайна, че отношенията между Турция и ЕС се влошават и то драстично. Но ЕС даде основание на властта в Турция за това поведение. Войната в Сирия е сериозен аргумент в ръцете на турските управници, които станаха незаобиколим фактор в решаването на събития там. 

Това каза в ефира на телевизия BiT доц. д-р Георги Кючуков, водач на листата за народни представители в 20-ти МИР Силистра на Коалиция „АБВ – Движение 21“.

Ембаргото с Русия даде на Турция възможност да избяга от пряката си зависимост от ЕС и да търси нов съюзник. Лошите отношения на ЕС и САЩ с Иран дадоха възможност за формиране на тристанния съюз между Турция, Русия и Иран за разрешаване на кризата в Близкия Изток, а страните извън този формат го признаха като действителен и това донесе увереност на Турция да действа като сила. И не е изненадващо, че тя започна да рекетира ЕС, коментира още Кючуков.

По думите му Турция няма никакъв интерес да скъсва отношенията си с ЕС или с отделни страни. „Смятам, че няма да се стигне до екстремни ситуации. Отношенията на Турция към ЕС са дотолкова радикални, доколкото им се позволява. Без единни твърди действия на ЕС няма как да се спре турската агресия. Словестната агресия може да прерастне и в реални действия, имам предвид договора за бежанците“, допълни той.

Според Кючуков „Бялата книга“ на Европейския Съвет и лансирането на 5 алтернативни пътя за ЕС не е нещо лошо, даже напротив. Важно е, че се очертават две посоки – едната към връщане на националната държава и другата към повече интеграция, федерализация. „Нашата позиция е „да“ за Европа на една скорост, „да“ на по-нататашната интергация, но задължителен ремонт на основополагащите дейности на ЕС. Получи се така, че в ЕС бюрокрацията победи демокрацията“, каза доц. Кючуков.

България трябва да спазва своите собствени изборни закони и никой да не може да се меси в този процес. Трябва да се противопоставим срещу всякакви опити за намеса в нашите вътрешни работи отвън, в случая Турция.
В заключение доц. Кючуков потвърди, че е нужна съдебна реформа и трябва някаква антикорупционна практика по подобие на румънската, но без разглеждането на анонимни сигнали, с които може да се злоупотреби. Нужен е баланс първо между отделните части на съдебната система. И второ: между съдебната система, парламента, президента и обществото, което да има контролна функция върху съдебната система.

ИЗБОРИ 2017

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови