Йотова: Културното наследство да е визитката на България в председателството на ЕС

OFFNews 13 март 2017 в 19:05 5290 2

Инициативата „Чудесата на България“ да бъде включена в културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС. Това поиска вицепрезидентът Илияна Йотова по време на дискусия във Велики Преслав, посветена на възможностите за развитие на културно-историческия туризъм в региона.

„Културното наследство може да бъде златната визитка на България в председателството на Съвета на ЕС“, посочи Йотова.

Илияна Йотова настоя, че опазването и развитието на културно-историческото наследство на България трябва бъде един от основните приоритети на държавата.

„Европейските институции постигнаха предварително съгласие 2018 г. да бъде Европейска година на културното наследство и има символика, че една от най-древните европейски цивилизации – българската, ще председателства Съвета на ЕС през същата година. Вярвам, че темата за културно-историческото наследство ще бъде добра основа за културен диалог, растеж и развитие на туризма“, посочи Йотова.

Тя предложи от Велики Преслав да започне серия от научни дискусии в различни европейски градове през 2018 г., посветени на развитието на християнските цивилизации през 9-11 век, с акцент върху създаването на книжовни школи.

Сред предложенията на вицепрезидента в хода на дискусията бяха изработването на единен портал с европейските и национални мерки и програми, които ефективно да подкрепят културния туризъм и наследство, както и формиране на работна група с представители на Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Министерството на културата, Министерството на туризма, на общините и научната общност, които да изработят цялостна програма за развитие на културно-историческото наследство с оглед на съвременните предизвикателства - цифровизацията и физическото му опазване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

2

Nik68

14.03 2017 в 09:12

Чудесно предложение. в ТИПИЧЕН СТИЛ. кАТО НЯМА КАКВО ДА ИЗМИСЛИМ - А ПРИ ГОСПОЖАТА ДЕЙСТВИЯТА ОТ КРАЙ ВРЕМЕ СА СВЪРЗАНИ С ИЗЧИТАНЕ НА ЧУЖДИ МАТЕРИАЛИ. Колко познато, мило и носталгично. Да поканим и дечица и да спретнем асамбеля. И ще си спомняма с умиоление за Людмила и с още по-голямо за Тато.