Йотова: Борисов няма да се кандидатира, ген. Радев ще е президент

OFFNews 17 август 2016 в 08:46 7764 4

Снимка бТВ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да се кандидатира за президент. Следващият държавен глава ще е ген. Румен Радев. 

Това заяви евродепутатът Илияна Йотова по бТВ. Ген. Радев е номинация на структурите на БСП. Така трябва да сложим точка по въпроса дали в неговото издигане се вижда „дългата ръка на АБВ и на Георги Първанов”, коментира тя. 

Съобразихме се със структурите си, Румен Радев е сред седемте номинации, посочи тя, но не отговори на въпроса дали именно той има най-много гласове от партийните структури по места.

По думите ѝ в БСП няма брожения и разделение. Йотова обаче не пожела да вземе отношение към позицията на Мая Манолова, че президентските номинации в левицата са плод на лични договорки и задкулисни сделки, както и че срещу себе си тя усещала „приятелски огън”. „Това са клишета, които не искам да коментирам. Ако имам да кажа нещо на Мая Манолова, ще ѝ се обадя, имаме съвсем нормален диалог”, каза още Йотова. 

Йотова коментира и работата на вътрешния министър Румяна Бъчварова, чиято оставка левицата поиска. 

„Бъчварова отдавна заслужава своя вот на недоверие и трябва да го получи (...) Като български гражданин аз не се чувствам достатъчно сигурна. Преди няколко месеца Бъчварова обясняваше, че при нас няма нелегални мигранти, а сега само Сърбия ни връща 2000 души. Но има и много по-голям въпрос – напоследък европейската политика е мигрантите да се спират в периферията на ЕС, а няма реакция от наша страна и се задоволяваме с дребни подаяния”, коментира Йотова.

По думите ѝ България сгреши в случая с Абдуллах Бююк, който Анкара поиска да ѝ бъде върнат и София изпълни това желание. „Трябва да искаме България да бъде правова държава, да работим с правила и закони, а не с моментни хрумвания и договорки”, каза тя.

Живеем в много трудно време, а българските власти са много далече от това да формулират националния интерес на страната, смята Йотова.

Добрият диалог с Русия е в ползва на всички държави, а без Русия не може да се справим в Близкия изток, коментира тя отношенията между Анкара и Москва и мястото на България по тази ос. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13780

5

Перко

17.08 2016 в 12:51

Тая ми прилича на Пиги. Но жалко за генерала. Има вид на свестен човек пък тръгна по акъла на комунистите. Дано поне депутатско място да са му обещали в бъдеще.

12027

3

plebs

17.08 2016 в 10:19

По-скоро бих подкрепил Елена Поптодорова за президент, но генерал - никога. Независимо кой е.

20374

2

Стринка Минка

17.08 2016 в 09:41

а без Русия не може да се справим в Близкия изток, коментира тя отношенията между Анкара и Москва и мястото на България по тази ос.

Тази е за лудницата.

29216

1

Лопе де Вега

17.08 2016 в 09:34

Да, ама върху бойко натискат от всички страни и той трябва да взима решения, задоволяващи всички, а това не става така. Както е известно отдавна - или така, или така. Не може и така и така. Колкото и да му е сладка властта, вече е в цугцванг и практически всеки ход е губещ - или пред едните или пред другите. Та, викам, току виж решил да се спаси от отговорностите пред шефовете и да се потопи дълбоко на топлия президентски стол. Дали?

Поздрав!