БСП поиска оставката на Румяна Бъчварова

OFFNews 16 август 2016 в 09:45 4367 4

Снимка БГНЕС

Депутатът от БСП Атанас Мерджанов.

Депутатът от БСП Атанас Мерджанов поиска оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова. 

"Грандиозният скандал, при който МВР възложи на каналджия да превозва имигранти, не може да бъде потушен само с оставките на ръководителите на ГД „Гранична полиция“ и поредната показна акция на Лъвов мост. Нееднократно ние, депутатите от опозицията, но също журналисти, граждани и експерти, сме алармирали за съмнения за покровителство над канали за трафик на хора", заявава Мерджанов в позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

Депутатът припомня и че самият отстранен главен комисар Антонио Ангелов само преди няколко месеца обяви на всеослушание, че в Гранична полиция има „къртици“.

"Премиерът вчера ли разбра за проблемите там? А на министъра защо трябваше да й бъде нареждано да направи нещо подразбиращо се? Най-вероятно, защото именно тя назначи главен комисар Ангелов през април 2015г. По всички правила на политическата отговорност премиерът би трябвало да настоява за напускането на министъра, а не на шефа на дирекцията", заявява още членът на вътрешната комисия в парламента.

Според Мерджанов "оставката на Румяна Бъчварова е на дневен ред от дълго време и "инатлъкът" на Борисов да констатира очевидния й провал става опасен".

"Увеличеният натиск на границите, ефектите от връщането на големи групи имигранти от Сърбия и периодичните заплахи на Турция към Европейския съюз, не могат да бъдат преодолени с паникьосани изявления и PR-акции. България има остра нужда от компетентен министър на вътрешните работи. Истински, а не фигурант!", завършва соцдепутатът.

Преди ден за директор на ГД „Гранична полиция“ бе назначен комисар Светлан Кичиков. Това се случи след като премиерът Бойко Борисов поиска оставките на ръководството на службата, а веднага след това главен комисар Антонио Ангелов и един от заместниците му - старши комисар Йотко Андреев подадоха рапорти за напускане. 

До кадровите размествания се стигна след като се разбра за скандална обществената поръчка, при която се оказа, че обвинен за трафик на чужденци е спечелил обществена поръчка на МВР за превоз на бежанци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13924

4

ScrewIslam

16.08 2016 в 19:52

Не мога да повярвам, че ще го кажа: Тези от БСП са прави да искат оставката на тази кокошка.

Освен да тюхка за чувствата на шефа си - ББ (справка срещата с българите в Лондон), друго нищо не е правила от ден първи на поста. Не се сещам да сме имали добър министър на този пост, но тази със сигурност удари дъното и копае.

12071

3

Elle

16.08 2016 в 18:41

Оууу, ти да видиш. БСП са се пробудиЛЕ... Опозицията била жива и иска оставки хахаха само че Бъчварова не носи отговорност за десетките служби, които има в МВР и които взимат заплати това да не се случва! Нейната отговорност беше да ги уволни вчера и да назначи нови.

13709

2

Маргарит

16.08 2016 в 12:01

Абе и този е прав, ама в нормална държава.
В територията това ще мине за поредното заяждане.

17898

1

кикимора

16.08 2016 в 10:20

Мерженчето що мина без номинации за президент?
Ми като ще е цирк, поне пълен да е.