Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Изслушването на председателя на ДАБ: Формални отговори и формална защита за украинските бежанци

Държавната агенция по бежанците не отговаряла за бягащите от войната, защото влизали законно в България

Йорданка Веселинова 16 март 2022 в 14:17 1941 0

Снимка БТА/ Красимир Кръстев

Центърът за украински бежанци във Варна. В него няма представители на Държавна агенция за бежанците.

Държавната агенция за бежанците формално се грижи за бягащите от войната в Украйна. Това стана ясно по време на изслушването на председателя на ДАБ Петя Първанова в Народното събрание, която вместо с конкретика отговаряше протоколно - за функциите на агенцията, но не и за реалната ѝ дейност. 

Изслушването на Първанова в зала бе по предложение на депутата Елисавета Белобрадова от ДБ. Тя аргументира предложението си с думите, че именно ДАБ трябваше да е отговорна за посрещането на бягащите от войната в Украйна и да дава работещи решения за бюджетиране. Белобрадова коментира още, че центровете за настаняване не отговарят и на минималните изисквания. По думите ѝ България я е срам да настани бежанците от Украйна в центрове, защото ще стане видим проблемът с тези места за настаняване, в които от години живеят хора от Сирия и Афганистан, на които според нея се отказва и достъп до медицински продукти и медицинска помощ. В края на изложението си тя зададе въпроса "къде е Държавна агенция за бежанците?".

Председателят на агенцията Петя Аврамова отговори на всички критики протоколно - разяснявайки функциите на ДАБ, но не коментира ролята ѝ в четирите центъра в страната. Тя коментира, че в тях са хора, които незаконно са влезли в страната и без да имат документи. Първанова съобщи, че към 2020 година броят им е бил над 3000, а през 2021 г. - 10 999. Към момента е запълнен 45% от капацитета на центровете, като част от стаите се използват и за карантиниране. Белобрадова заяви, че именно в тях 14-годишни деца са оставени две седмици абсолютно сами.

Според Първанова центровете са в добро състояние. Тя аргументира твърдението си с извършените ремонти в тях, както и с честите дезинфекции. Тя заяви още, че на настанените се оказва подкрепа и те имат достъп до преводачески услуги. Първанова твърди, че хората са преминали през поне две пълни медицински изследвания, но не коментира твърденията на Белобрадова. Депутатът от ДБ обаче я контрира, че един преводач се полага на 2000 души, психологична помощ не се оказва, въпреки че по правилник тя трябва да бъде осигурена, и има случай на жена в бежански лагер, която е с един бъбрек и 6 месеца е оставена без медицинска помощ.

Председателят на  Държавна агенция за бежанците заяви, че пристигащите от Украйна се ползват с право на престой от 90 дни без да подадат документи за хуманитарна защита и идват в страната легално. От думите ѝ стана ясно, че това била причината, поради която Агенцията не се грижи за украинците. Тя съобщи още, че десетките украинци не са могли да получат статут за временна закрила защото служителите се обучавали. Първанова заяви още, че ДАБ не контактува с украинците, които са настанени в частни домове, хотели, почивни станции и други места извън центровете на Агенцията. От изказването ѝ става ясно, че до момента няма изготвен профил на влизащите от Украйна. Няма и оценка за броя от хората, които ще поискат постоянно убежище в страната. Освен това тя каза, че ДАБ не оказва помощ за намиране на работа на влизащите от Украйна. По думите ѝ агенцията предоставяла такава само на хората от центровете.

В този стил протече и цялото изслушване на Петя Първанова, която предпочете да говори за протоколи и формуляри, но не и за реалната работа на Агенцията или по-скоро липсата на такава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!