Избират премиер между акад. Стефан Воденичаров и проф. Герджиков

Изборите ще са най-вероятно на 26 март

OFFNews 24 януари 2017 в 14:44 7322 2

Доскорошният председател на БАН академик Стефан Воденичаров е най-вероятният служебен премиер, когото президентът Румен Радев ще назначи, научи OFFNews. 

Източници от политическите среди, които молят да не бъдат цитирани, посочват именно него като фаворит за поста броени дни преди служебният кабинет да бъде обявен.

В момента акад. Воденичаров е председател на Сдружение "Българска отбранителна индустрия".

Според други източници обаче има обрат в намеренията на президента. След като се спрял на Воденичаров, той отново се върнал на варианта служебното правителство да оглави бившият царист проф. Огнян Герджиков.

Този следобед Радев събра фактори в политиката и макар срещата да не бе анонсирана пред медиите, най-вероятно тя касае състава на бъдещия кабинет. По информация на OFFNews проф. Герджиков също е в президентството днес. На „Дондуков“ 2 са и бившият зам. социален министър Гълъб Донев, човекът, който е писал бюджетите на няколко правителства и зам. финансов министър - Кирил Ананиев, Екатерина Михайлова (бивш депутат и зам. председател на НС от ДСБ), актьорът и бивш шеф на Благоевградския театър Рашко Младенов, бившият шеф на полицията в Пловдив Пламен Узунов и др. 

Най-вероятната дата за парламентарните избори е 26 март, коментираха депутати пред OFFNews. БСП държали на по-ранната дата, като другата възможна е 2 април.

Проф. Огнян Герджиков е председател на 39-тото Народно събрание и депутат от НДСВ в два поредни мандата. Свален от опозицията заради блокирането на опит за дебат по сделката с „Булгартабак“ по време на парламентарния контрол.

Роден е през 1946 г. Преподавател по търговско право в Юридическия факултет на Софийския университет. Депутат е и в 40-тото Народно събрание, в което председателства Комисията по правата на човека и вероизповеданията. Носител на орден "Стара планина".

Акад. Стефан Воденичаров е роден през 1944 г. Учен и академик, бивш председател на Българската академия на науките.
Закратко министър на образованието в първия кабинет на Бойко Борисов, в периода февруари-март 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

2

Лопе де Вега

24.01 2017 в 15:28

Ало, колега, напиши какво по-точно не ти харесва, моля. Поне опитай да просветиш стария човек, не бъди мишок.

Поздрав!

29217

1

Лопе де Вега

24.01 2017 в 14:55

Аз съм за Герджиков! Ще прави каквото му кажат, ще слушка и ще ощастливи литературното общество с още някоя поема на дриснята. Още един аргумент. Той е само професор, а Воденичаров е цял академик! Имахме вече един академик на едно от първите места в държавата, помните ли го?

Поздрав!