Иво Христов в ЕП: След реакторите искате да закрием и мините? Не!

OFFNews 07 октомври 2021 в 09:21 3511 2

България затвори четири ядрени реактора под натиска на Брюксел. Това бе условието за присъединяването ни към Европейския съюз. Днес Европейската комисия иска от нас да затворим своите въглищни централи. Да го направим в условията на ценова криза на енергийния пазар, която едва започва. Това е искане, което няма как да изпълним, без да обречем хората на бедност, а бизнеса – на фалити. 

Това заяви българският евродепутат Иво Христов по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург, в рамките на което се проведе дебат на тема „Повишаването на цените на енергията – решения на европейско равнище: ролята на енергийната ефективност и енергията от възобновяеми източници и необходимостта от справяне с енергийната бедност“. Христов е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на ЕП (ITRE). 

„Днешната криза в цените на електроенергията е резултат от идеологическия подход в икономиката. Той закрива ядрената енергетика като опасна, зачерква въглищата като замърсители, не харесва газа, защото ни прави зависими, но не предлага устойчива алтернатива“, каза още Иво Христов.
По думите му, „Зелената сделка“ търси да компенсира дългите години нехайство към природата с нереалистични срокове за трансформация на обществата и икономиките.

В изказването си българският евродепутат заяви, че твърдо подкрепя идеята за европейски набор от инструменти за овладяване на ръста на цените, без да се нарушават правилата на единния пазар. 

„Като убеден привърженик на зеления преход ще кажа, че той ще се случи само ако е реалистичен, гъвкав и социален. Иначе рискува да се окаже врата към безпътицата и допинг за враговете на демокрацията“, каза още Иво Христов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

07.10 2021 в 12:46

Тия от ес са още по-зле. Те си мислят, че могат да нареждат на природата.
Веганската шизофрения изпърдя и изчезна, след първото поколение измрели и осакатени деца на тия идиоти. А шизофренията на енергетическото веганство, ще струва отчайващо скъпо на милиарди хора.

7045

1

kokoten

07.10 2021 в 11:46

Да,така е,тия от ЕС си мислят,че могат да ни мачкат както си искат....Няма го вече Мутрягата да полягва на всеки срещнат европеец с костюм....трябва да се борим за това което сме изградили с кръв и пот....и трябва да си построим Белене и газовата инфраструктура,а не да плащаме сметки с по 50-60% по-скъпи(това е до края на годината),след това още и още,и още....и няма край(освен ако не кажем "НЕ")....