Иванов призова депутатите да се придържат към "историческия компромис"

ОFFNews 09 декември 2015 в 14:20 3432 2

Правосъдният министър Христо Иванов призова депутатите да подкрепят първоначално договорените разпределения на квотите в прокурорската колегия във ВСС, които станаха причина за "историческия компромис" на Реформаторския блок (РБ) и орязването на първоначалния проект за конституционни промени.

"Призовавам да подкрепите такова разпределение на квотите, каквото беше предвидено с проекта, който беше основа на компромиса през лятото", каза министърът от парламентарната трибуна. 

Така той поиска депутатите да не подкрепят текстовете на АБВ, които бяха приети в комисия и с които се променя предварително договореното съотношение на членовете в прокурорската колегия във ВСС. Според тях прокурорската колегия във ВСС ще се състои от главния прокурор, петима прокурори и петима души, избрани от парламента. Предложението на Реформаторите е колегията да е от 12 души - главния прокурор, четирима прокурори, 1 член от квотата на следователите и шестима души - от парламента.

Христо Иванов припомни, че с гласовете си депутатите са фиксирали целта за разделянето на ВСС, а следващата ясна цел трябва да е именно начинът, по който се разделят колегиите.

"Ние имаме международен стандарт, имаме и заявка в стратегия за съдебна реформа, подкрепена с вашите гласове. Ако ние не изпълним този стандарт, наистина поставяме тази реформа под една доста сериозна сянка, за която аз много бих съжалил", обясни министърът.

По думите му въпросът за разпределението на квотите е ценностен. "Тук ние трябва да поставим този въпрос на вашето внимание, защото става въпрос за това ценност ли е в България независимостта на съда", каза той.

"Не е случайно, че когато се говори за върховенство на правото и основи на демокрацията, именно независимостта на съда се поставя като такава ценност", каза още министърът.

Според него в момента главният прокурор е изключително овластен и изравняването на квотите в прокурорската колегия е единственият начин да се въведе една демократична отчетност в работата на главния прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews