Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ДПС и развалени пултове спасиха текстове от промените в Конституцията

Ивайло Анев 09 декември 2015 в 11:33 2292 0

Снимка БГНЕС

След 30-минутна почивка и тройно гласуване, депутатите спасиха текста от промените в Конституцията, според който Народното събрание ще може да изслушва и приема други доклади на главният прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона.

След почивката, поискана от Реформаторския блок, по време на която е имало председателски съвет, на трибуната излезе лидерът на ДПС Лютви Местан, който поиска трето гласуване на текста "заради проблеми с пултовете на депутати и некоректно отчетени гласове".

Справка на гласуването по групи показва, че от ГЕРБ, ДПС, БДЦ и АБВ са гласували "за" предложението на Местан за трето гласуване. Реформаторите са били против, а ПФ не са гласували.

Преди почивката пък ДПС не са гласували по първия параграф, а след нея и предложението на Местан 36 депутати от партията са гласували "за".

Според Местан предишното гласуване, на което предложението мина само със 160 гласа, ще забави реформата. Правилникът на парламента гласи, че текстът е приет още след второ гласуване. 

Оправданието за развалени пултове беше използвано от ГЕРБ и при гласуването на двата отпаднали въпроса за референдума, предложен от президента Росен Плевнелиев. 

"Не това беше идеята. ДПС е доказвала, че в името на публичния интерес може да направи компромиси", категоричен беше Местан.

След него думата беше взета от председателя на парламента Цецка Цачева, която обяви, че е получила сигнали за неправилно отчетени гласове. "Ще подложа текста на трето гласуване", обяви още тя. По думите ѝ ако при третото гласуване предложението мине с над 180 гласа, ще бъдат спестени 2 месеца чакане.

Предложението на ДПС за трето гласуване беше подкрепено от 130 депутати. 49 бяха "против", а 10 се въздържаха. 

При самото гласуване текстът беше подкрепен със 191 гласа "за", което означава, че текстът вече минава по бързата процедура (събрал е повече от 3/4 от вота на всички народни представители) и няма да е необходимо неговото повторно гласуване два месеца по-късно. Председателят на парламента обаче не показа гласуването по групи и не стана ясно кои депутати са подкрепили текста.

Отрицателен вот даде депутатът от БСП Таско Ерменков, като обяви, че разбира напъните на ДПС да покажат, че без тях нищо не може да се случи. "Ставаме за смях пред народа, току що поставихте всички промени в Конституцията под въпрос. Превърнахте това важно гласуване в цирк", категоричен беше той. 

Контрира го депутатът от ДПС Йордан Цонев, като обяви, че третото гласуване не е прецедент и напомни за такъв случай в 42-ото Народно събрание, когато при гледането на бюджета той е бил подложен на гласуване именно три пъти. "Това е нормална парламентарна практика. Моля ви, без излишен патетизъм, защото моментът и без това е напрегнат“, обърна се той към депутатите от левицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews