Реформаторите с последен опит да спасят историческия си компромис

OFFNews 09 декември 2015 в 12:25 3095 1

Реформаторският блок (РБ) прави последни опити да спаси "исторически компромис", който направиха за промените в Конституцията.

Те водят преговори с Патриотичния фронт (ПФ) и ГЕРБ да не подкрепят текстовете на АБВ, които бяха приети в комисия и с които се променя предварително договореното съотношение на членовете в прокурорската колегия във ВСС, което стана причина за тогавашния "исторически компромис" на реформаторите и доведе до орязването на голяма част от исканите промени.

Решението за тези совалки беше взето снощи, а разговорите се водят буквално в последния момент. Не е ясно обаче какъв е резултатът от преговорите.

При преговорите през юли, когато промените в Конституцията бяха орязани, РБ направиха "историческия компромис" при условие, че квотите във ВСС се запазят, каквито бяха първоначално - в съдийската колегия да са 8 членове, излъчени от самите съдии и 5, които да са предложени от парламента, а в прокурорската да са 6:6.

В замяна на това те се съгласиха с желанието на ДПС политическите формации да се обедният около трите компромисни точки - разделяне на ВСС, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.

Още тогава от ДПС искаха друго разпределение - 8:6 в съдийската колегия и 6:5 в прокурорската квота. От АБВ също не бяха съгласни с окончателното разпределение и това стана причина от партията на Първанов да положат само няколко подписа под новия проект. И до момента те ясно заявяват, че няма да подкрепят сегашното разпределение и затова ще гласуват против проекта на първо четене. Именно това е причината за думите на Кирилов.

Съпредседателят на парламентарната група на РБ Радан Кънев през септември заяви, че ако квотите бъдат променени, то той ще напусне управляващото мнозинство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови