Quantcast

Местан поиска свикване на Велико народно събрание

Парламентът няма да може да изисква доклади от прокуратурата

Ивайло Анев Последна промяна на 09 декември 2015 в 10:26 6359 6

Лидерът на ДПС Лютви Местан.

Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска от президента Росен Плевнелиев да започне консултации за свикване на Велико народно събрание, което да има една единствена точка-своето разпускане.

Това стана по време на разглеждането на промените в Конституцията и предложението на Реформаторския блок да се въведе възможността Народното събрание да изисква доклади по отношение на провежданата от прокуратурата наказателна политика.

Според Местан на този етап съдебна реформа не може да се прави, тъй като Конституцията ограничава твърде много депутатите.

Лидерът на БСП Михаил Миков обяви, че предложението на реформаторите е недопустимо, защото това е опит за политически контрол върху съдебната власт.

Депутатите от Реформаторския блок Радан Кънев и Атанас Атанасов отхвърлиха твърденията на Миков и окачествиха предлаганото изменение като процедурна промяна, която въвежда известна степен на контрол и отчетност на прокуратурата, каквато в момента не съществува.

Предложението на РБ не беше прието от депутатите, като за сметка на това предложението на вносителите, според което парламентът не може да изисква доклади от главния прокурор, получи подкрепата на 160 депутати, а 37 бяха "против".

Според Конституцията обаче така предложението не покрива минимумът от задължителните 180 депутатски гласа. Според основния закон при повече от 160 гласа предложението трябва да бъде подложено на ново гласуване в срок от два до пет месеца.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.12 2015 в 12:01

.

Местан ли пъцка Рада или обратното?

Да живее РЪБОСТАН ?

09.12 2015 в 11:53

А БЪЛГАРИЯ поиска ЗАБРАНА на етническата, религиозна и противоконституционна партия ДПС

09.12 2015 в 11:46


Ми то и аз да съм толко велик, че да утрепам три гладни вързани вълка - и аз ще си помисля че мога да си викна некво велико народно събрание, кат ена малка ракия.

Туристе, а защо Великото събрание да е глупост? По идея то трябва да може да спре глупостите на обикновенното събрание, еле па в случай на не дай боже. Защо конституцията да я променят няколко фризьорки в старческа деменция, а не целокупния народ? Щото така изборите ти излизат по-евтино?
Знаеш ли го оня, за лопатата и ташаците на слона?

09.12 2015 в 11:38

Първото предложение на "реформаторите" (да може НС да "изисква" доклади от прокуратурата) биде отхвърлено на гласуване, след това беше повторено от ДПС и гласувано и прието.

Грозната муцка на коалиция Ръбостан си надига главата.

09.12 2015 в 11:18

Не е за вярване, че точно от Местан идва това предложение. Отдавна трябваше да се закрие тази глупст ВНС и да може да се променя конституцията и от обикновено НС.
Трябва нова конституция, а не козметичните корекции предлагани от РБ, които няма да променят нищо.

09.12 2015 в 11:03

Реално българите, които искат промяна в тази страна разполагат с 23 гласове на РБ и немилиционерското крило в ГЕРБ от 10 на гласа.Това е положението Минкей!