Местан поиска свикване на Велико народно събрание

Парламентът няма да може да изисква доклади от прокуратурата

Ивайло Анев 09 декември 2015 в 10:26 7142 6

Лидерът на ДПС Лютви Местан.

Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска от президента Росен Плевнелиев да започне консултации за свикване на Велико народно събрание, което да има една единствена точка-своето разпускане.

Това стана по време на разглеждането на промените в Конституцията и предложението на Реформаторския блок да се въведе възможността Народното събрание да изисква доклади по отношение на провежданата от прокуратурата наказателна политика.

Според Местан на този етап съдебна реформа не може да се прави, тъй като Конституцията ограничава твърде много депутатите.

Лидерът на БСП Михаил Миков обяви, че предложението на реформаторите е недопустимо, защото това е опит за политически контрол върху съдебната власт.

Депутатите от Реформаторския блок Радан Кънев и Атанас Атанасов отхвърлиха твърденията на Миков и окачествиха предлаганото изменение като процедурна промяна, която въвежда известна степен на контрол и отчетност на прокуратурата, каквато в момента не съществува.

Предложението на РБ не беше прието от депутатите, като за сметка на това предложението на вносителите, според което парламентът не може да изисква доклади от главния прокурор, получи подкрепата на 160 депутати, а 37 бяха "против".

Според Конституцията обаче така предложението не покрива минимумът от задължителните 180 депутатски гласа. Според основния закон при повече от 160 гласа предложението трябва да бъде подложено на ново гласуване в срок от два до пет месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови