Ивайло Калфин: Увеличението на цената на тока е недопустимо

OFFNews 01 октомври 2014 в 14:18 1874 0

Ивайло Калфин

Увеличението на цената на тока е недопустимо, особено с аргумента, че в енергетиката ни има финансова дупка, която трябва да се запълни.

Това заяви водачът на листата на Коалиция АБВ в 25 МИР-София и 3 МИР- Варна Ивайло Калфин пред "Фокус".

Той бе категоричен, че до решение за повишаване на цента на електроенергията може да се стигне, едва когато аргументите за това бъдат ясно и прозрачно изложени и ДКВЕР докаже, че не е политически зависима структура.

„На първо място, държавният регулатор не е независим орган. Служебното правителство оказа политически натиск на комисията, смени ръководството й и възложи задачи. Второ, не може с аргумента, че са натрупани загуби в енергетиката, да се увеличават драстично сметките за ток на хората. Някой трябва да обясни къде са натрупани загубите и кой носи отговорност за тях“, коментира Калфин.

Според него трябва да бъде организирана и проверка  за това кой носи отговорност за сключените неизгодни договори с американските тецове и зелените централи, които стоят в основата на непрестанните искания за повишаване на цената на електроенергията през последните няколко години.

„Някой трябва да каже какво се случи с договора за „Уестингхаус“, кой подписа договорите за американските централи, кой включи близо 900 мегавата зелени мощности в рамките на една година“, добави Ивайло Калфин.

Той разкритикува и част от действията на служебния кабинет. Според него с решения, които не са в неговите правомощия временното правителство застрашава националната сигурност и финансовата стабилност на България.

Настоящото управление няма мандат да изготвя бюджет, камо ли стратегии за развитие на националната сигурност, заяви още Калфин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови