Ива Митева: Може би съм силен мажоритарен кандидат, но хората виждат в ИТН партията на промяната

OFFNews 14 септември 2021 в 22:01 5311 2

Мисля, че колегите ще ме оценят, нека първо и гражданите ме оценят, нека минат първо изборите, така коментира Ива Митева бъдещето си в следващия парламент пред bTV.

Тя обясни, че се вижда като силна мажоритарна кандидатура и именно заради парламентарния си опит е ценена от младите колеги от Има такъв народ, както и от колегите си в парламента от другите партии. 

"Аз получавам страшно много писма, получавам и много писания на моя телефон и на Фейсбук страницата си и виждам, че хората ме харесват. И по-скоро съм може би силен мажоритарен избор, но виждам, че хората харесват и ИТН и виждат в нея партията на промяната", коментира тя.

Митева коментира, че е действала законосъобразно, а не целесъобразно при решението да не свика извънредно заседание на парламента този понеделник.

"Съгласно Конституцията има седем дни, в които председателят на НС е длъжен да свика извънредно заседание. Аз не го свиках, тъй като НС е постоянно действащ орган, а чл. 78 от Конституцията е по-скоро извънреден способ. При един постоянно действащ парламент, който има своя редовна сесия и заседания и няма нищо извънредно, не смятам, че това се налага."

Тя посочи, че е било възможно свикване на извънредно заседание, ако водещата Правна комисия е внесла доклад в петък. Така е щял да бъде спазен необходимият срок от 72 часа, в който докладите да са раздадени на народните представители, така че да се подготвят за дебата. 

Митева беше категорична, че президентът Румен Радев няма да наруши Изборния кодекс, ако издаде указ за разпускане на Народното събрание в следващите два дни, тъй като срокът за провеждане на избори е до 2 месеца след тази дата. Така 14 ноември би била дата за провеждане на парламентарни избори, съобразена с Конституцията и няма никакво противоречие, каквито твърдения бяха направени по-рано от експерти по основния ни закон. 

Според председателя на парламента едно от добрите неща в краткия живот на 46-тото Народно събрание е, че не е променян Изборния кодекс, защото предните избори са проведени по честен и прозрачен начин.

Митева сподели разочарованието си от отношението между колегите в парламента и липсата на диалог. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Atan

14.09 2021 в 23:10

Доста нескромно и самонадеяно изказване. Да не би да се готви за кандидат-президент?
А за ИТН - вече малцина ще виждат в нея фактор за оправяне. Трябва да потъне в забрава.