Разбраха се: РБ клекна, съдебната "реформа" ще е на ДПС

Ивайло Анев Последна промяна на 23 юли 2015 в 15:18 7229 56

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Бойко Борисов, Радан Кънев и Лютви Местан

Съдебната "реформа" ще е такава, каквато ДПС искаше. Реформаторският блок отстъпи от двете си най-важни искания.

Сегашният проект ще бъде изтеглен и утре ще бъде внесен нов, с любезната подкрепа на ДПС.

Премиерът Бойко Борисов отчете това като голям успех и обяви след председателски съвет в парламента, че е постигнато съгласие за съдебната реформа.

Той благодари на всички партии, защото всяка една от тях е направила компромис.

"Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи, без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното. Много съм благодарен, това е един изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери и политически партии, които могат да надскочат егото си, когато става въпрос за държавата", заяви Борисов.

„Ще бъде внесен нов законопроект за промяна в Конституцията", заяви от своя страна, съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. 

Кънев поясни, че в новия проект ще са включени трите точки на съгласие – разделяне на ВСС, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.

От думите на реформатора стана ясно, че в новия проект няма да е записано отпадане на тайния вот и намаляване на мандата на Висшия съдебен съвет, което беше едно от основните искания на Блока.

По думите на лидера на ДСБ ще бъде отправено питане до Конституционния съд по въпроса за правомощията на колегиите на ВСС и за съотношението на членовете им.

Той уточни, че проектът за промени в основния закон, който беше внесен с подписите на 132 народни представители от ГЕРБ, РБ, ПФ и ББЦ, ще бъде оттеглен. По думите му се очаква новият проект да събере 180 гласа.

„Снощи разговарях с президента, премиера и вицепремиера Румяна Бъчварова, но нито един от тях нямаше надежда, че можем да стигнем толкова далче в преговорите“, обясни Кънев.

По думите му правосъдният министър, който изготви първия законопроект, категорично стои зад обявените днес промени в основния закон. „Консултирал съм всяка една запетайка по преговорите и затова постигнахме общата цел – пълноценно разделяне на ВСС", обясни той.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви от своя страна, че партиите в 43-ото Народно събрание са показали, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.07 2015 в 15:08

Няма ли едно позитивно мнение?

24.07 2015 в 13:49

Грешка в сметките - 70 години не можем да се оправим!

24.07 2015 в 13:43

Докторе Психиатър,
Никой не отрича усилията за промяна на РБ. Затова и сме ги подкрепяли по избори. Само че в живота има компромис и компромис. Зависи какво жертваш и какво печелиш.
От сегашния момент, компромисът с ГЕРБ и ДПС (те са си две крила на едно зло) изглежда повече като предателство на идеите.
На 09.IX.1944 Никола Петков (БЗНС) , Григор Чешмеджиев (БСДП ш.с) и Кимон Георгиев (Звено) правят компромис с комунистите (БРП). Тогава със сигурност това е било в името на идеи и за България, но следващите 45, а вече може да се каже 60 години, три поколения бяха поразени от последствията на онзи преврат и както се вижда 25 години не можем да се оправим.
Кръглата маса през 1990 също изглеждаше като компромис, а май си е било жива шашма.
Кабинета Д.Попов пак беше компромис - помниш ли Луджев и Лупи?
Тройната коалиция беше компромис - вкараха ДПС пак във властта - то не е излизало де!

Последните три компромиса не не ли убедиха, че компромис с ДПС е живо самоубийство?
ГЕРБ (Боко) не прави компромис с тях - те са си една шайка.

Иначе ми хареса това със сбирката на анонимните комплексари - по професионално си звучи написано от Психиатър.

24.07 2015 в 09:44

Offца, на теб съм ти казал, че си тъп платен трол. Каква подкрепя печелят бе, малоумник? Я сравни резултатите на тиквата от 2009 и 2014. А за наркоманите и бедните, вероятно печеля годишно повече отколкото ти за целия ти съзнателен живот.

24.07 2015 в 00:54

阿部 高和


Всички в парламента са срещу народа. Ненаяли се предатели дават покорно над 11 години властта на ДПС и Турция. Продали се за екскурзийки, вили и благинки смешници.

Виж ги само какво представляват. Виж го Цветанов каква минцифайка е, виж я Бъчварова, Фидосова, Пеевски, Дудука, Мая, Бойко, Атанасова, Стоянова, министърката на туризма, на енергетиката, Лилито, Цачева, Горанов, Лукарски, Сидеров, Ковачки, Кунева... това може ли да се нарекат хора с достойнство и чест, на които им пука за няколко милиона наплашени глупаци, които не ги харесват? За Кънев да не започвам само дрънчи и накрая прави компромиси с всичко и пуска клипче от ютуб в профилчето това може ли да се нарече човек с принципи служещ на народа? Хората нямат време да чакат следващия мандат и да ги гледат как самохвалстват до тогава


24.07 2015 в 00:49

#49 явно гласувалите за РБ са предимно наркомани и други хора с халюцинации. ГЕРБ поне от 2012-а насам единствено печелят подкрепа! Така че ако имаше втори избори по скоро РБ нямаше да има бюджет да плати на магасарите и щяха да останат извън парламента.

Щото каквото и да си кривите душиците протоколите от изборите си седят и всички виждаме как половината гласове на РБ са от махали населени с крайно бедни хора от малцинствата.

24.07 2015 в 00:30

Този фрум е като сбирка на анонимните комплексари. Повтаряте едно и също клише. Казвате, че няма повече да гласувате за "тия", а те сигурно тайно се радват, че поне няма идиоти да гласуват за тях. Защото да те разпъват на кръст след като си дал всичките си усилия, за да преместиш тая държава една поне крачка напред и в отговор да те ругаят, на никого не му трябват такива избиратели. Всъщност най-добре гласувайте за Мая Манолова следващия път.

23.07 2015 в 23:03

Съдебната реформа не ще да е на ДПС, както този сайт се опитва да внуши а на всички партий в Парламента, влючително и ДСБ, но без отявленно про-руските криминални организаций, БСП и Атака.

23.07 2015 в 22:38

До защитниците на РБ. РБ изобщо не трябваше да влизат в коалиция и да създават правителство. Ако бяха отказали да се коалират, на рапона му оставаше или да ходи на нови или да се коалира явно с дпс. В двата случая няма полезен ход, защото статистиката показва, че губи % от избори на избори. Скорошните избори щяха да заварат тиквата и доган с поизпразнени касички и купеният вот нямаше да е толкова решаващ. Радан просто си изигра тъпо картите още миналата година. Дали под влияние на куневица и оня въздух лукарски, не знам.

23.07 2015 в 22:32

Днес на протеста на ПМ не видях нито "красиви", а не чух и "умни".

Излиза, че как'Цонка ще да е мис ПМ, а Асенчо ще да е умника-художник, който ще реди конституцията.

НЕ!!!
МЕРСИ !!!