Христо Иванов призова преговорите с ГЕРБ да се подновят утре

Президентът може да връчи мандата до дни, няма време за промяна на формулата и експертно правителство, каза той

OFFNews 28 май 2023 в 14:42 4342 5

Христо Иванов

Снимка БГНЕС/архив

Да не се променя формулата за кабинет, заяви Христо Иванов

Няма опция България да отиде на предсрочни избори и няма опция да не продължим разговорите и да не стигнем до правителство. Поводи да се замразяват разговорите и да не сме доволни от състоянието на нещата има прекалено много, но връщане на масата на разговорите трябва да има. 

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по БНР. Той подчерта, че според ДБ са на мнение, че в тази ситуация трябва да се търси състав на правителство, в който да не влизат лидери и политически лица, а "формула, близка до това, което се нарича експертен кабинет". Но предвид очакването президентът да връчи проучвателния мандат на ПП-ДБ в следващите дни, а може да няма вече време за сериозна ревизия на формулата за кабинет с ГЕРБ. :

Николай Денков и Мария Габриел още утре да се съберат и да проведат разговор, за да излязат от това безкрайно сменяне на формулата и на неяснота какво ГЕРБ биха подкрепили, призова Иванов. 

Той отказа да коментира изнесените от депутата Радостин Василев записи от закрито заседание на НС на "Продължаваме промяната", и заяви, че няма наивни очаквания как тече политическият разговор при закрити врати. 

"В тази коалиция сме, защото сме поели ангажименти към нашите общи избиратели. Нашият главен ангажимент е да има правителство, което ще реализира определени приоритети за страната", каза Иванов.

Според него казаните неща в записите, свързани с държавната администрация, са добър повод да се проведе разговор за това как трябва да се модернизира българската администрация.

"Което със сигурност означава да се прекратят чистките на наши и ваши. Това означава прилагане на ясни стандарти, по които хора, които са определени позиции заради политически лоялности, да бъдат заменени от хора, които имат обективни причини да бъдат там. Да, това означава, че българската администрация вероятно ще трябва да бъде съкратена, но това е и добър повод в преговорите за кабинет с втория мандат да се заложат сериозни цели, свързани с модернизацията и стабилизирането на администрацията", заяви още Христо Иванов. 

Христо Иванов подчерта, че относно шефовете на службите "крайните решения за назначенията трябва да се вземат единствено в София".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

5

IvoIvo

29.05 2023 в 15:18

Хем го сърби, хем го боли май...

-98

2

br.bravo

28.05 2023 в 16:48

Ице мама, то не може и душата в рая и х.... в ......а.

870

1

Constanza

28.05 2023 в 16:21

Кратко и ясно.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки