Quantcast

Армията все пак ще охранява границата

Юлиан Христов Последна промяна на 26 януари 2015 в 09:22 4102 3

Армията все пак ще охранява границата

Въпреки заявените намерения на правителството армията да се включи в полицейската операция на границата само с логистика, явно военните ще трябва и да охраняват.  

Това става ясно от промените в инструкцията за взаимодействие между Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи. В новосъздадения член е записано, че Въоръжените сили при необходимост оказват съдействие на Гранична полиция за наблюдение и контрол на държавната граница срещу незаконен трафик на оръжие и въоръжени провокации на държавната граница.

По смисъла на Закона за МВР наблюдението на държавната граница и граничният контрол са част от задачите, които полицията извършва при охраната ѝ. Пак според текстовете в закона, при наблюдение на границата полицията може да използва оръжие без предупреждение в случаи на въоръжено нападение и срещу лица, оказали въоръжена съпротива. Дали такива правомощия ще има и армията, в инструкцията не е записано. Все пак е направено уточнението, че единствено по логистичните дейности на военните не могат да се възлагат полицейски задачи.

С други думи, с наблюдението на границата армията изпълнява полицейска задача, което е съпроводено с даването на определени правомощия при възникване на извънредна ситуация. Като например нападение, за каквото явно МВР се подготвя.

Мотивите на МВР за промените са свързани с това, че военният закон дава право на армията да охранява стратегически обекти и обекти от критичната инфраструктура в мирно време.

Въпросният текст за наблюдението и контрола на границата съществува и в стария вариант на инструкцията. Той обаче е в частта, в която се определя взаимодействието на армията и МВР при "отбрана на страната в граничната зона и на линията на държавната граница". Вместо това, текстът е изнесен самостоятелно, така че чисто нормативно да се избегнат конотациите с обявяването на извънредно положение или военно време.

В същото време инструкцията се променя и в Раздел VI, който се отнася за взаимодействието между полицията и армията. Разделът се преименува като в последната част се поставя във "военно положение или положение на война". Взаимодействието между МВР и МО във военно време подробно е описано в Закона за Въоръжените сили на Република България. 

По този начин направени промените показват, че правителството все пак не се е отказало от намеренията си да осъществява съвместен контрол на границата заедно с армията. Нещо повече - заедно с бежанския натиск органите на реда очакват и провокации, нещо, което досега официално не е споменавано от властта. 

Охраната на границата е сред приоритетите на правителството до края на мандата. Наред с удължаване на оградата по границата, Управленската програма на правителството предвижда да се търси и сътрудничество с Турция за излъчване на смесени патрули за охрана. 

Идеята за армия на границата леко нажежи отношенията между президента и правителството. Според държавния глава това би граничило с дипломатически скандал, тъй като законодателството ни предполага разполагане на Въоръжени сили на държавната граница единствено при извънредно положение или при война. 

В резултат премиерът Бойко Борисов потвърди, че армията ще помага само с логистика

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.01 2015 в 14:48

Гръмко и отново невярно заглавие. Вие преди да напишете тази горната бълвоч прочетохте ли инструкцията?!
То бива бива прости журналя ама ... то вашето

26.01 2015 в 12:37

Изявленията на наши висши държавници, че използването на Българската армия за защита на българските държавни граници би било „дипломатически скандал“, е национално безотговорно; още повече в ситуация, при която необходимостта от подобно използване на въоръжените сили е продиктувана от очевидната невъзможност на граничеща с България страна да контролира незаконния поток от чужди граждани, погрешно представяни пред нашата общественост като „бежанци“*. Обезпечаването на собствената сигурност чрез изцяло дефанзивни средства (които не включват каквато и да било агресия към трети страни или каквото и да било нарушаване на миграционни, бежански или хуманитарни стандарти) не може да се окачествява като „дипломатически скандал“ – освен ако някой е поел ангажименти към трети страни, включващи отказ от сигурността и суверенитета на собствената държава.

Още по темата – в нашата статия „СЪВСЕМ ЗАКОННО Е БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ДА ОХРАНЯВА И БЪЛГАРСКИТЕ ДЪРЖАВНИ ГРАНИЦИ“ от 07.12.2014 г. на този адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=6#150107

26.01 2015 в 12:08

И сега ако може и не само да гледат а ако видят някой да стрелят пред краката му докато сомоволно не се върне в турция