За оградата на границата ще отговарят областните управители на Бургас, Хасково и Ямбол

OFFNews 11 март 2015 в 16:39 2412 0

Областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково ще отговарят за изграждането на оградата по българо-турската граница, става ясно от решенията на днешното правителствено заседание.

Общата дължина на оградата трябва да бъде 131 км и ще бъде разделена на три участъка. Всеки областен управител ще отговаря за един участък.

Министерството на вътрешните работи пък ще предостави на областните управители задание за проектирането на съоръжението, въз основа на което те ще възлагат изграждането на съоръжението на проектанти, архитекти и инженери, които имат пълна проектантска правоспособност. 

Договорите ще бъдат публикувани в интернет страницата на съответната областна администрация.

Преди да се започне работа по строежа проектите трябва да бъдат съгласувани с директора на ГД „Гранична полиция” по отношение на техническата част и с министъра на финансите по финансовите параметри.

Изграждането на оградата по границата ни с Турция е част от неотложните правителствени мерки във връзка с миграционния натиск към България.

Според правителството целта на съоръжението е да сведе до минимум незаконната миграция и да намали рисковете за живота и здравето на незаконните мигранти при опитите им за навлизане на българска територия през трудно проходими и непознати райони.

Управляващите се надяват, че с изграждането на тази ограда ще намали необходимостта от толкова голямо полицейско присъствие по границата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови