Главният прокурор да се избира от парламента, предлагат Реформаторите

OFFNews 17 ноември 2013 в 16:03 2392 14

Реформаторският блок
Реформаторският блок

 

Главният прокурор да се назначава от Президента по предложение на Народното събрание – това е една от идеите на Реформаторския блок за реформи в съдебната система, концепцията за която, озаглавена „Чисти ръце“, бе представена днес от партиите в блока.

Евентуален отказ на президента да назначи избрания от парламента шеф на държавното обвинение ще може да се преодолява с гласовете на 2/3 от депутатите, поясни Петър Славов от „Синьо единство“. Сред мерките на реформаторите са и обособяване на самостоятелен Висш прокурорски съвет.

Публично назначаване на главния прокурор е радикална промяна, тъй като досега главният прокурор винаги е бил назначание на управляващите, т.е. на поредното правителството, коментира Йонко Грозев от „Движение България на гражданите“. Не можем да кажем, че това не е факт, единственото оръжие срещу подобна практика е публичността, каза още Грозев.

Сред мерките, предлагани от РБ, са реформа на Висшия съдебен съвет, който занапред да управлява само съдиите и реално отделяне на управлението на обвинителите чрез Висш прокурорски съвет. Намаляване на състава на ВСС чрез редуциране на парламентарната квота в него, пряк избор на съдийската квота във ВСС от всички съдии, непартийност на кандидатите от парламентарната квота, гласят още идеите на реформаторите.

Ще разграничим прокуратурата и съда и нека цялото общество знае, че който ттук нататък говори за операция „Чисти ръце“, без да дава визия за радикална промяна в прокуратурата, просто лъже, каза лидерът на „Демократи за силна България“ Радан Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!