Главният прокурор да се избира от парламента, предлагат Реформаторите

OFFNews Последна промяна на 17 ноември 2013 в 16:03 1863 14

Реформаторският блок
Реформаторският блок

 

Главният прокурор да се назначава от Президента по предложение на Народното събрание – това е една от идеите на Реформаторския блок за реформи в съдебната система, концепцията за която, озаглавена „Чисти ръце“, бе представена днес от партиите в блока.

Евентуален отказ на президента да назначи избрания от парламента шеф на държавното обвинение ще може да се преодолява с гласовете на 2/3 от депутатите, поясни Петър Славов от „Синьо единство“. Сред мерките на реформаторите са и обособяване на самостоятелен Висш прокурорски съвет.

Публично назначаване на главния прокурор е радикална промяна, тъй като досега главният прокурор винаги е бил назначание на управляващите, т.е. на поредното правителството, коментира Йонко Грозев от „Движение България на гражданите“. Не можем да кажем, че това не е факт, единственото оръжие срещу подобна практика е публичността, каза още Грозев.

Сред мерките, предлагани от РБ, са реформа на Висшия съдебен съвет, който занапред да управлява само съдиите и реално отделяне на управлението на обвинителите чрез Висш прокурорски съвет. Намаляване на състава на ВСС чрез редуциране на парламентарната квота в него, пряк избор на съдийската квота във ВСС от всички съдии, непартийност на кандидатите от парламентарната квота, гласят още идеите на реформаторите.

Ще разграничим прокуратурата и съда и нека цялото общество знае, че който ттук нататък говори за операция „Чисти ръце“, без да дава визия за радикална промяна в прокуратурата, просто лъже, каза лидерът на „Демократи за силна България“ Радан Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.11 2013 в 07:16

Аз съм за, да има избори всяка година и така ще има ежегоден контрол над управлението. Сега депутатите като хванат властта и 4 години си правят каквото си искат и както виждаме някои партии се свалят трудно и не искат да си ходят дори при положение че имат толкова голямо неодобрение. Политиците не падат от небето и както се прави бюджета всяка година а не веднъж на 4 години, така може да се правят и избори всяка година. По-дългото управление ги кара да са по-спокойни и сигурно че могат да правят далавери, докато като е в срок от една година ще се съсредоточат повече върху работата за да се опитат доверие за следващата година. Демокрацията е Гръцка система но това не значи че не може да я подобряваме.

18.11 2013 в 07:09

Политиката трябва изцяло да се премахне от съдебната система. Никакви политически назначения не трябва да има. В противен случай пак ще има партийна зависимост. Защо някой да се избира от депутатите а не от самата съдебна система? Прокурорите в съдебната система трябва да са напълно независими и да се стремят да показват по-добри качества и резултати, а не някой да си мисли че ако някоя партия го подкрепя ще може да стане главен.

17.11 2013 в 23:34

Първа Частна Партия ГРОБ са диваци и варвари. В най-скоро време тази шайка ще се разпадне по естествен път, след като главатарите ѝ бъдат изолирани от обществото в подходящите заведения за изтърпяване на наказанието.

17.11 2013 в 23:24

Е нали шефа на ДАНС от парламента го избират? Съответно: от маймунка - маймунки, от кратунка - кратунки...

17.11 2013 в 23:21

За изборите трябва ни една дата за избори всяка година. Да кажен първата Неделя от Ноември!

Всяка година отиваме д агласуваме на тая дата за каквото има. Референдуми, президенти, парламенти, кмет, шеф на полицията, прокурор, съдия и т.н. това е един ден в който отиваме и гласуваме!!!!

Гласуване трябва да има всяка година. Народа трябва д аима шанс всяка година поне веднъж да каже какво иска.

17.11 2013 в 23:18

Кунева ВЪН и подкрепа за ГЕРБ!!! не коалиция но съвместни дейстивия и контрол на ГЕРБ в бъдещия кабинет!!! Тогава ще гласувам за ДСБ!!! С комунистката Кунева сте агенти на ДПС и БКП.

А главния прокурор трябва да се избира пряко от народа на избори. Така е в демократичните държави!!!

17.11 2013 в 18:57

Нее от парламента, а чрез ДИРЕКТЕН ИЗБОР ОТ НАРОДА. Същото трябва да стане и с директори на всички държавни фирми, шефове на полицейски управления, областни управители(тези последните направо трябва да се премахнат), шефове на държавни регулаторни органи, шефове на държавни контролни органи (БАБХ, ИДТН,...). ВСИЧКО ЧРЕЗ ДИРЕКТЕН ИЗБОР ОТ НАРОДА!!!!!!!!

17.11 2013 в 17:57

Махнете Кунева и внедреното генералче Димо Гяуров от редиците си и прeстанете с агресивната реторика срещу герб, защото с чистите си ръце ще си биете сами шамара. Или ще ви го забие Мишо Шамара, с който сте в една и съща агитка. Имате умни и честни хора, имате верни идеи, не се обричайте още преди да сте почнали. Пръмова ще ви срине на изборите, генералчето е троянски кон на монтерейците, битката с Герб ви я подпъхнаха провокаторите от Позитано.

17.11 2013 в 17:55

Махнете Кунева и внедреното генералче Димо Гяуров от редиците си и прeстанете с агресивната реторика срещу герб, защото с чистите си ръце ще си биете сами шамара. Или ще ви го забие Мишо Шамара, с който сте в една и съща агитка. Имате умни и честни хора, имате верни идеи, не се обричайте още преди да сте почнали. Пръмова ще ви срине на изборите, генералчето е троянски кон на монтерейците, битката с Герб ви я подпъхнаха провокаторите от Позитано.

17.11 2013 в 17:38

Съгласен, но с големи уговорки, и то ако става дума за Европарламента