Гюров: В дългосрочен план може да бъдем приятно изненадани от цената на газа

OFFNews 03 май 2022 в 12:51 1846 1

Снимка Архив - БТА

"В дългосрочен план може да бъдем приятно изненадани от цената на природния газ за България", заяви в предаването "Твоят ден" на Нова нюз председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Депутатът обаче уточни, че тази цена ще е по-добра от тази, която плащат потребителите в региона, а не която българинът е плащал в минал период.

"В дългосрочен план това, че ние решаваме да не се съгласяваме с едностранния натиск на "Газпром", ще бъде изключително в полза на българската икономика."

Той отговори и на обвиненията на бившия финансов министър Симеон Дянков, който днес заяви, че правителството е закъсняло и ще плащаме с до 40% по-скъп газ. Според него причината е това, че не сме резервирали количества втечнен газ.

Според Гюров обаче правителството няма как да вземе решение за нов дългосрочен договор за втечнен газ, когато вече има сключен такъв с "Газпром". По думите му подобно решение не е можело да се вземе превантивно през февруари.

Нов сблъсък с БСП

От думите на Гюров пролича къде ще бъде новият сблъсък между ПП и БСП.

Гюров е категоричен, че преговорите с "Газпром" не трябва и няма да се подновяват. 

"Подновяване на преговори с компания, която вече няколко пъти, не за първи път, спира доставките на газ, и поради липсата на диверсификация ни увеличава цената няколко пъти" не трябват", каза той и обясни, че вместо да се подновяват преговори, то трябва да се търсят алтернативи.

Преди дни обаче Корнелия Нинова настоя за подновяване на преговорите с "Газпром" под предлог, че това е стъпката, която очаква българският бизнес.

Очаква се да има и спорове около искания от БСП таван на цените на газа. Гюров не съобщи каква е позицията на ПП, но преди дни Асен Василев и енергийният министър Александър Николов бяха по-скоро скептични към това предложение.

Военната помощ за Украйна

Депутат заяви, че новата формулировка - "военно-техническа помощ", която най-вероятно ще бъде гласувана утре, ще бъде достатъчно широка, за да включва различен тип помощ, но не и изпращането на български войници на фронта.

Той каза, че решението се е забавило, защото е имало нужда от повече време за сближаване на позициите на коалиционните партньори. По думите му БСП няма да напусне коалицията. 

"Те (БСП) разбират своята отговорност в този момент България да има едно стабилно управление, което да преведе страната през кризите и да се справи с всички онези непредвидени последици, които заплашват страната", каза той.

Още един депутат, който не знае колко получава

Гюров заяви, че е дарявал за Украйна, но не по сметката, която преди седмици посочи премиерът Кирил Петков. 

Депутатът обаче заяви, че не знаел колко е заплатата, която получавал, тъй като нямал време да я погледне. 

"Не знам колко е, стига ми", лаконичен бе той.

Последният депутат с подобно изказване бе Ангел Исаев, който бе избран като кандидат на ДПС, но в парламента гласува заедно с ГЕРБ.  Народният представител със средно образование също обяви, че дарява заплатата си, но не знаеше колко точно е тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови