ГЕРБ предупреди за 3 млрд. загуба по еврофондовете

OFFNews 04 юни 2014 в 12:33 2793 5

Лиляна Павлова

За 3 млрд. лева загубени пари по различни европейски програми предупреди бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Павлова вижда опасност за ОП "Регионално развитие", която, по думите й, в миналото е била обект на похвали от страна на Брюксел.

"След спрените пари за регионално развитие ефектът на снежната топка го виждаме, след това конкурентоспособност , след нея ОП "Развитие на селските райони", а след това и поетапното спиране изцяло на европейското развитие на страната", каза Павлова.

Според сметките на ГЕРБ в риск са 3 млрд. лева европейски пари. По думите на Павлова има опасност тази сума да бъде изплатена на бенефициентите по проектите от държавния бюджет, което допълнително да затрудни финансовата стабилност на страната.

Павлова отхвърли обвиненията на кабинета, че вина за проблемите в усвояването на евросредствата имат ГЕРБ.

"В периода 2009--2013 г. България нямаше нито едно евро спряно. Една година виждаме работа по инерция, липса на компетентност, липса на добра комуникация и липса на доверие в европейските ни партньори за това какво може правителството", посочи Павлова.

Лиляна Павлова зададе този въпрос на премиера Орешарски по време на блиц контрола, който се провежда всяка първа сряда от месеца.

Министър-председателятпотвърди наличието на грешки и в ОП "Околна среда", и в Регионална политика. Той уточни, че неточности са допускани през всички години на програмния период 2007-2013 г. Орешарски подчерта, че не иска да политизира, но изтъкна, че най-много грешки има през периода между 2010 г. и 2013 г. (мандата на ГЕРБ - бел. авт.)

Лиляна Павлова възрази срещу отговора на Орешарски, като изтъкна, че премиерът не е дал конкретно обяснение на въпроса й. Тя попита още дали ако трите милиарда евросредства бъдат наистина загубени, държавата ще изтегли нов заем, за да поддържа бюджетния дефицит в границите на допустимото.

"Оставам изненадан, тъй като вие сте били в управлението, трябва да знаете добре бюджетната техника - дълг не може да се използва за нищо друго, освен за погасяване на стари дългове", отговори Пламен Орешарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови