ГЕРБ предупреди за 3 млрд. загуба по еврофондовете

OFFNews Последна промяна на 04 юни 2014 в 12:33 2092 5

Лиляна Павлова

За 3 млрд. лева загубени пари по различни европейски програми предупреди бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Павлова вижда опасност за ОП "Регионално развитие", която, по думите й, в миналото е била обект на похвали от страна на Брюксел.

"След спрените пари за регионално развитие ефектът на снежната топка го виждаме, след това конкурентоспособност , след нея ОП "Развитие на селските райони", а след това и поетапното спиране изцяло на европейското развитие на страната", каза Павлова.

Според сметките на ГЕРБ в риск са 3 млрд. лева европейски пари. По думите на Павлова има опасност тази сума да бъде изплатена на бенефициентите по проектите от държавния бюджет, което допълнително да затрудни финансовата стабилност на страната.

Павлова отхвърли обвиненията на кабинета, че вина за проблемите в усвояването на евросредствата имат ГЕРБ.

"В периода 2009--2013 г. България нямаше нито едно евро спряно. Една година виждаме работа по инерция, липса на компетентност, липса на добра комуникация и липса на доверие в европейските ни партньори за това какво може правителството", посочи Павлова.

Лиляна Павлова зададе този въпрос на премиера Орешарски по време на блиц контрола, който се провежда всяка първа сряда от месеца.

Министър-председателятпотвърди наличието на грешки и в ОП "Околна среда", и в Регионална политика. Той уточни, че неточности са допускани през всички години на програмния период 2007-2013 г. Орешарски подчерта, че не иска да политизира, но изтъкна, че най-много грешки има през периода между 2010 г. и 2013 г. (мандата на ГЕРБ - бел. авт.)

Лиляна Павлова възрази срещу отговора на Орешарски, като изтъкна, че премиерът не е дал конкретно обяснение на въпроса й. Тя попита още дали ако трите милиарда евросредства бъдат наистина загубени, държавата ще изтегли нов заем, за да поддържа бюджетния дефицит в границите на допустимото.

"Оставам изненадан, тъй като вие сте били в управлението, трябва да знаете добре бюджетната техника - дълг не може да се използва за нищо друго, освен за погасяване на стари дългове", отговори Пламен Орешарски.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.06 2014 в 20:42

Проектите, които са одитирани и са открити нарушения, се отнасят за интегрирания градски транспорт в Бургас, "Асеновград-свещената порта на Родопите" и процедурата за достъп за хора с увреждания на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).....
Нарушения са открити и при процедурата за модернизацията на пожарната в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.

А сега, познайте от коя партия са кметовете на тези градове.

Нещо намирисва в Герб,но това е по-малкото зло.

Народа е толкова улисан да върже двата края, че не знае, че по голямото зло куцукаше в посока Израел с патерици на отчет и за получаване на указания! Народа не знае, че Америка умира в последен гърч. Не знае, че води войни за заграбване и диктуване на пазара на нефт и газ по света за да избегне своя колапс. Не знае, че Шеврон трови света с дупки за шистов газ. Не знае, че Шеврон иска да дупчи Добруджа, Румъния, Молдова и Украйна за да продава на Европа и за да прибере малко и за Америка. Шеврон обяви войната на ГАЗПРОМ. Народа не знае, че зад всичко стоят мръсни ционистки интереси в който парите не са най голямото зло. Народа не знае, че най голямото зло е именно той...ХРИСТИЯНИНЪТ !!! Народа не знае, че евреите имат тайни обреди с човешки жертвоприношения и те не са от сега, а от векове назад ! Народа не знае, че те ползват християнската кръв на малки момченца за да се пречистят и че всички изчезнали по света деца изчезват най много около датата на еврейската ПАСХА. Народа не знае нищо! Народа вярва, че цар Тиква е светец който ще го оправи и избави от немотията и беднотията...но не вижда, че точно Тиквата го прави Р О Б на световния еврейски ционизъм!!! .. Само, че когато узнае ужасяващата истина ще бъде твърде твърде късно...тогава ще е подкаран под строи на заколение! Затова идва ден за избор...разум и християнство в границите на обединено славянство или завинаги гой ! И тоя път моля мислете с главите си! Не се оставяйте да ви купуват с доводи за красив битовизъм в напреднала Европа..защото евреите могат да купуват!!! Въпроса е колко струва живота ви?

04.06 2014 в 15:36

евродепутат исках да кажа. Отърваха се, ама пък ще им пратим Бареков. Хак да им е.

04.06 2014 в 15:35

@амет
То щото пък сега управляващите ни заливат с информация...И ще ходят да убеждават "дебелите чичковци от европата", че не са прави.(извън темата-тези от европата са си стройни, ние щяхме да им пратим дебел еврокомисар, ама им се размина)

04.06 2014 в 15:34

@амет
То щото пък сега управляващите ни заливат с информация...И ще ходят да убеждават "дебелите чичковци от европата", че не са прави.(извън темата-тези от европата са си стройни, ние щяхме да им пратим дебел еврокомисар, ама им се размина)

04.06 2014 в 13:26

През всичкия период откакто гербаджиите са на политическата сцена усвоиха най-добре само две неща:да ходят да клепат за щяло и нещяло държавата ни пред дебелите чичковци от европата и да поднасят на обществото ни добре подбрана,систематизирана и артикулирана дезинформация,забърквана от техния гуру и васалите му в техните си информационни лаборатории.Чиста проба милиционерски тъпи похвати,на които обикновенно се хващат соросите и болните антикомунисти.