Цонев: Дебатът е за емитирането на 3 млрд. лв. дълг, а не как ще ги харчим

Нели Чолашка 04 юни 2014 в 12:44 1875 4

Йордан Цонев

Парламентарната бюджетна комисия не успя да гласува законопроекта, с който ще развърже ръцете на правителството да тегли още един дълг от 3 млрд. лв.

Причината е, че дискусията продължи във времето на провеждане на пленарното заседание и гласуване на какъвто и да е документ в този момент ще е незаконно.

Очаква се комисията да гласува утре законопроекта и той да мине с гласовете на БСП и ДПС.

На днешното заседание ГЕРБ се опита да подхване дискусия за изпълнението на бюджета за 2014 г. и големия дефицит, който се трупа от миналата година.

Председателят на комисията Йордан Цонев от ДПС обяви, че няма да допусне дискусия за бюджета и дефицита, защото темата била друга.

"Темата са параметрите на дълговата емисия, а не как ще ги харчим", обяви Цонев.

После той уточни, че финансовият министър Петър Чобанов вече е обяви за какво ще се харчат тези пари - половината за покриване на стар дълг и половината за покриване на дефицит от тази година.

Бившата председателка на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ пожела успех на тази емисия, защото тя ще е дългосрочна и българските граждани ще я изплащат дълго. Тя попита обаче защо непрекъснато се увеличава дефицитът.

По думите й именно нарастването на дефицит е причина за тегленето на нов заем.

Чобанов й отговори, че самата ГЕРБ в началото на 2013 г. е осъзнала, че много ниски нива на дефицита не са полезни за икономиката.

За тази година е планиран дефицит от 1.8% към края на годината.

Лиляна Павлова от ГЕРБ прогнозира, че заради спрените пари по Оперативна програма "Околна среда" и по Оператвина програма "Регионално развитие" дългът не само ще е повече от 2%, но ще надмине и 3%.

В дискусията се включи и учителката Снежана Дукова, която уточни, че не разира много от темата, но била силно притеснена, че имаенно сега се тегли този заем.

"Кажете за какво ще похарчите тези пари. Понеже знаете, че сте за кратко на власт, бързо ще ги приберете тези пари", обяви Дукова.

"Така, ако се държите, дълго ще останем на власт", отговори й Цонев.

Финансовият министър Петър Чобанов обяви в началото на заседанието, че емитирането на дълга е предвидено в бюджета за 2014 г. и общият дълг ще остане в рамките на допустимите 4.4 млрд. лв. С 1.6 млрд. лв. от новия дълг ще се рефинансира стар дълг на държавата, а с останалите 1.4 млрд. лв. ще бъде покрит дефицит в бюджета.

Гласуването на решението за емитиране на нов дълг върви със страшна скорост - то беше одобрено от Министерския съвет веднага след изборите за Европарламент и вденага беше вакарано в Народното събрание и включено в дневния ред за тази седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови